Știm cu toți că micuții sunt foarte activi uneori, iar anumite accidente pe terenul de joacă sau chiar în casă sunt inevitabile. Pentru a fi gata mereu de acțiune, părinții ar trebui să cunoască primele măsuri de ajutor în cazul unor traumatisme la nivelul cavității bucale, în special vorbim despre dințișorii copilului. În cazul în care a fost traumat un dinte de lapte, există riscul că a fost afectat și dintele permanent. Prin urmare, este absolut necesar să mergeți la un consult stomatologic la scurt timp după accident.
Semne principale care îți arată că cel mic a suferit un traumatism dentar
- durere acută în zona dintelui deteriorat;
- poziționarea și / sau dimensiunea dintelui se pot schimba, iar acest lucru va fi vizibil;
- dintele și-a schimbat culoarea (ca urmare a hemoragiei de la nivelul pulpei);
- gingia este înroșită și umflată în zona dintelui deteriorat;
- a început sângerarea (în caz de vătămare gravă);
- dintele se mișcă sau a căzut.
Traumatismul dentar la copii poat fi de trei tipuri:
- Fracturi: fisura smalțului (infracția), fractura smalțului, fractura coronară necomplicată, fractura coronară complicată, fractura radiculară, fractura alveolară.
- Luxații: contuzia, subluxația, extruzie, luxația laterală, intruzia, avulsia.
- Leziuni ale gingiei şi mucoasei orale: dilacerarea (ruperea țesutului), contuzia, abraziunea.
Diferențe dintre traumatismele dinților din lapte și ale celor permanenți
În cazul traumatismelor acute, integritatea dintelui poate fi compromisă. În cazul în care a fost afectat un dinte de lapte, există riscul de deteriorare a dintelui permanent. Dinții din lapte sunt mai fragili și, prin urmare, există un risc mare de fractură a rădăcinii dintelui.
Potrivit specialiștilor, fracturile pot fi reprezentate de simple fisuri ale smalțului sau pot fi mai severe. În cazul fracturilor coronare, acestea sunt necomplicate (fragmentul dentar poate fi prezent sau detașat în întregime, fără afectarea pulpei dintelui) sau complicate (cu expunerea pulpei dentare). Fracturile corono-radiculare reprezintă complicații ale unor traumatisme extinse, fiind afectate coroana dentară și o parte din rădăcină. În ceea ce privește luxațiile dentare, vorbim fie de o mobilitate a dintelui, de deplasarea acestuia sau de situația în care dintele părăsește alveola.
Ce să faci imediat și când să mergeți la un medic stomatolog?
Imediat după ce s-a întâmplat accidentul, lasă panica la o parte și acționează prompt. Este nevoie să te mobilizezi încă din primele minute, pentru a nu pierde timpul prețios. În primul rând, ajută copilul să-și clătească gurița și opriți sângerarea, dacă aceasta există. Pregătește o compresă rece, care va ajuta la reducerea umflăturii. Este foarte important să nu faci mișcări bruște la nivelul dintelui afectat și nu încerca să-l repoziționezi. Toate aceste manevre vor fi făcute doar de către medicul specialist. Dacă găseşti fragmentul dentar (dinți fracturați), pune-l în lapte sau ser fiziologic şi ia-l cu tine la cabinetul stomatologic. Apelează imediat un stomatolog în cazul în care ai urmat pașii de mai sus. Acţionând rapid eviți dezvoltarea unei infecții şi diminuezi suferința copilului.