Mersul pe vârfuri este destul de frecvent la copiii mici care abia încep să meargă. Dacă ești la primul bebeluș, probabil o să te întrebi ce înseamnă când copilul merge pe vârfuri. Nu te speria, probabil nu e nimic grav. Totuși, dacă acest obicei continuă și după împlinirea vârstei de doi ani, ar trebui să iei anumite măsuri.

Copiii care continuă să meargă pe vârfuri și când cresc, fac adesea acest lucru din obișnuință. Atâta timp cât copilul crește și se dezvoltă normal, mersul pe vârfuri este puțin probabil un motiv de îngrijorare.

În cazul în care copilul încă mai merge pe vârfuri și după vârstă de 2 ani, discutați cu un medic despre această problemă. Programați un consult mai devreme dacă observați că cel mic are și probleme cu mușchii picioarelor, rigiditate la tendonul lui Ahile sau lipsa de coordonare musculară.

În mod normal, mersul pe vârfuri este un obicei care apare atunci când un copil învață să meargă. În câteva cazuri, mersul pe vârfuri este cauzat de o afecțiune de bază.

Un scurt tendon al lui Ahile

Acest tendon leagă mușchii inferiori ai piciorului de partea din spate a osului călcâiului. Dacă este prea scurt, poate împiedica călcâiul să atingă solul cum trebuie.

Paralizia cerebrală

Mersul pe vârfuri poate fi cauzat și de o tulburare de mișcare, tonus muscular sau postura cauzată de leziuni sau dezvoltare anormală în părțile creierului imatur care controlează funcția musculară.

Distrofie musculară

Copilul merge pe vârfuri și când suferă de o boală genetică în care fibrele musculare sunt neobișnuit de predispuse la deteriorare și se slăbesc în timp. Acest diagnostic ar putea fi mai probabil dacă copilul dumneavoastră a mers inițial normal înainte de a începe să meargă de la picioare.

Autism

Mersul pe vârfuri a fost legat de tulburările din spectrul autist, care afectează capacitatea unui copil de a interacționa cu ceilalți copii.