Acum că vedem atât de multe măști pe stradă, iar purtarea lor a devenit obligatorie în toate spațiile publice închise, vă întrebați probabil dacă și copiii ar trebui să poarte măști de protecție. Medicii americani, canadieni si britanici spun că ar trebui - și le oferă câteva sfaturi utile părințiilor.

Unii copii asociază utilizarea măștilor cu medicii sau să zicem asistenții medicali. Copiii nu sunt obișnuiți să vadă oameni pe stradă care poartă mască în timp ce se plimbă, fac cumpărături sau sunt în parc. Pentru copii - în special copiii mici - a-și pune o mască sau o acoperire a feței poate fi intimidant, ciudat sau înfricoșător. De asemenea, poate fi înfricoșător să vezi oameni din jurul tău în măști.

Dacă copilul meu nu este bolnav, înseamnă că nu trebuie să poarte o mască?

Știm acum că oamenii pot transmite infecția în 48 de ore înainte de a prezenta simptome sau când au infecția și nu prezintă deloc simptome”, explică Jason Brophy, medic cu boli infecțioase la un spital pediatric și centru de cercetare din Ottawa, Canada.

Acesta este motivul pentru care purtarea unei măști în public este un pas pentru a preveni răspândirea. „Copiii au mai multe șanse să aibă infecții ușoare sau asimptomatice în comparație cu adulții în vârstă, așa că poate fi o idee bună pentru ei să poarte măști în public.”

Chiar dacă copilul tău practică distanțarea fizică, există șanse să ia virusul. Această pandemie va continua un timp, așa că este bine să ne obișnuim cu practici care ne vor proteja în timp. În acest context, Spitalul de pediatrie Lurie din Chicago a lansat câteva recomandări pentru părinți în ceea ce privește purtarea măștilor de către copii. 

Reamintiți-le copiilor că este important să pastreze masca pe față chiar și atunci când vorbește, tușește sau strănută:

  • Pentru a evita sufocarea, copiii sub 2 ani nu trebuie să poarte o mască;
  • Lăudați copiii pentru că își păstrează măștile și pentru că practică distanțarea socială;
  • Copiii cu astm, diabet, boli de inimă, boli cronice și care sunt imunosupresați ar trebui să stea acasă și să folosească măști pentru fiecare vizită la medic;
  • Reamintiți-le copiilor să nu atingă exteriorul măștilor sau suprafețele lor;
  • Încercați să folosiți măști de dimensiuni pentru copii pentru o protecție cât mai bună.
  • Nu uitați să spălați (la 60 de grade Celsius) măștile textile după fiecare utilizare sau să aruncați măștile și mănușile de unică folosință la coșuri de gunoi închise.