Mama țipă. Tata ridică și el tonul. Poate că sunt trântite ușile din casă ori poate sunt sparte diverse obiecte. Tensiunea atinge cota de pericol. Chiar dacă se află în camera lui, având inima cât un purice, copilul aude tot și știe că nu e deloc bine. Certurile părinților afectează copiii mai mult decât crezi.
Există cercetări care sugerează că cei mici resimt stresul pe care îl au părinții, de la vârste extrem de mici. Chiar de la șase luni! Așa că este profund greșit să crezi că dacă este numai un bebeluș și nu înțelege, nici nu simte. Mai este greșită presupunerea că dacă într-o familie certurile sunt frecvente, copilul se va obișnui cu ele și se va… imuniza.
Mark Cummings, un celebru psiholog de la Universitatea Notre Dame, spunea despre copii că sunt adevărate contoare emoționale. În cei peste 20 de ani de studiu al subiectului, el a constatat că cei mici acordă o atenție deosebită emoțiilor părinților, în funcție de acestea apreciind gradul de siguranță din familie. Când părinții sunt distructivi, copiii sunt victime colaterale. Nu există niciun dubiu că, într-adevăr, certurile părinților afectează copiii, iar daunele provocate pot dura toată viața. Psihologul face, însă, și unele precizări. El spune că, uneori, observarea unui conflict de către copil poate fi un lucru bun, dacă acesta poate vedea cum părinții rezolvă o problemă dificilă.
Chiar și atunci când adulții se ceartă în spatele ușilor închise, pe un ton scăzut („Să nu ne audă copilul”), odată ce apar zâmbind în fața lui acesta știe instinctiv că se prefac. Capacitatea celor mici de a detecta emoțiile este cu mult mai rafinată decât își imaginează părinții.
Sursa