După redeschiderea instituțiilor de învățământ, folosirea dezinfectanților este una din recomandările principale. Totuși, unii specialiști bat alarma și spun că dezinfectanții folosiți în exces pot avea efecte adverse și mai bine ar fi totuși ca cei mici să folosească apa și săpunul. Ce efect au soluțiile dezinfectante asupra sănătății copiilor și alte informații importante pe care trebuie să le cunoască părinții aflați în continuare de la medicul toxicolog Radu Țincu.

Potrivit specialistului, produsele dezinfectante conțin o concentrație ridicată de alcool, mai exact 70%, care are un impact puternic asupra pielii sensibile a copiilor, mai ales dacă îl folosesc în exces. Pot să apară leziuni cutanate sau iritații chiar și la nivelul palmelor, spune medicul. În plus, pe lângă alcool, gelurile dezinfectante conțin și parfum, care poate crea reacții alergice (în special în cazul copiilor care suferă de anumite atopii și alergii).

Toxicologul Radu Țincu recomandă părinților ca primă soluție pentru dezinfectarea tegumentelor să fie apa și săpunul, nu dezinfectantele, acestea putând fi utilizate doar când nu avem acces la apă și săpun. Pe de altă parte, părinții trebuie să știe că dezinfectantul se poate folosi doar la nivelul palmelor, în cazul în care ajunge aplicat pe o suprafață largă a corpului apărând un risc de absorbție cutanată a alcoolului din dezinfectant și existând posibilitatea de a apărea reacții și simptome asociate intoxicației alcoolice. 

Medicul susține că cei mici "pot să folosească dezinfectantele doar de câteva ori pe zi. Iar dacă apar reacții alergice la nivelul pielii sau apar anumite leziuni din acel moment dezinfectantul respectiv nu mai poate fi folosit. Putem folosi un alt dezinfectant pentru a schimba compoziția lui. Iar dacă continuă să persiste leziunile cutanate folosirea dezinfectantului trebuie oprită. Dacă leziunile nu dispar în timp de câteva zile, copilul trebuie evaluat și de medic."