În perioada pandemiei părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi bine echipaţi pentru a evita tragediile. Astfel, este necesar să asigure igiena calitativă a copiilor şi a întregii locuinţe, iar dacă micuţul are simptome de infecţie, trebuie să apeleze medicul de familie sau serviciul 112. Acestea sunt doar câteva recomandări ale pediatrilor din cadrul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republicii Moldova, care au organizat un seminar on-line.

Cei mai vulnerabili în faţa pandemiei sunt copiii cu vârsta de până la trei ani şi sugarii, dar şi cei cu maladii asociate cum ar fi cancer, obezitate sau diabet zaharat. Medicii susţin că părinţii ar trebui să alerteze medicii atunci când micuţii manifestă primele simptome caracteristice bolii: precum febra mai mare de 38 de grade sau deficienţe de respiraţie. Astfel, consultarea şi monitorizarea medicului de familie trebuie efectuată prin telefon sau video conferinţă.

„Acasă, în situaţie de pandemie, trebuie să aveţi telefonul încărcat, numărul de telefon al medicului de familie. Medicului de familie este deja prietenul dumneavoastră. Acasă să aveţi lichide în cantitate suficientă, alimente, un spaţiu bine îngrijit, supus cu regularitate unei curăţenii umede”, a declarat preşedinta Asociaţiei de pediatrie din Moldova, Neli Revenco.

Specialiştii îi încurajează pe părinţii să-şi înveţe copii să respecte regulile de igienă. În plus, este important să acţioneze rapid în situaţii neprevăzute cum ar fi asfixierea cu un corp străin.

Până acum peste 70 de minori din ţara noastră au fost infectaţi cu COVID-19.