Există multe motive pentru care copiii născuți iarna sunt mai sensibili: e frig, șansele de îmbolnăvire cresc, trebuie să facă față concurenței cu sărbătorile de iarnă... Oamenii de știință sugerează că bebelușii născuți în timpul iernii au ceasurile biologice modificate, acest lucru predispunându-i spre o dezvoltare bipolară, depresie, schizofrenie, SAD (afecțiune sezonală) și alte tulburări neurologice.

Revista americană Nature a publicat rezultatele studiului pe care oamenii de știință de la Universitatea Vanderbilt, SUA l-au efectuat pe șoricei pentru a găsi conexiuni între nașterile de sezon și tulburările neurologice. Mai multe grupuri de șoricei au fost studiate de la naștere până în vara sau iarna, în funcție de anotimpul în care s-au născut. Odată deveniți adulți, șoriceii au fost expuși întunericului pentru o perioadă lungă de timp, iar acțiunile lor au fost monitorizate.

Ei au descoperit că șoarecii care s-au născut iarna și-au încetinit activitatea, indiferent de mediul sezonal la care au fost expuși. Oamenii de știință au descoperit că iarna a modificat comportamentul și funcționarea neuronilor din ceasul biologic. Ei cred că această constatare este valabilă și pentru oameni.

Deși aceste rezultate provin în urma unui studiu făcut pe șoricei, oamenii de știință sunt nerăbdători să afle dacă aceleași constatări se aplică și la oameni. Noi cercetări ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce anumiți oameni sunt oarecum predispuși la tulburări psihice și ar putea oferi un motiv pentru care părinții să aleagă să aibă copii în alte anotimpuri.

Apropo, potrivit statisticilor mondiale, luna decembrie este de fapt perioada cea mai rară pentru zilele de naștere (cele 24 și 25 fiind cele mai rare zile de naștere ale tuturor), astfel că bebelușii din decembrie sunt speciali de la naștere.

Alte studii au arătat că copiii născuți în această perioadă a anului tind să adoarmă și mai devreme decât copiii născuți în alte anotimpuri.