Cu toții am trecut prin asta, iar obiceiul se trasmite din generație în generație. Deşi din punct de vedere financiar acest lucru poate părea destul de bun, specialiștii nu-l recomandă deloc. Împrumutul de papuci care au fost deja purtați şi s-au „modelat” după alte picioare n-ar trebui refolosiți. Piciorul copilului se va vedea obligat să se adapteze el la forma încălțămintei, nu invers, cum ar fi normal, şi la o formă de mers care nu îi este proprie. Iar asta poate duce la afectarea dezvoltării corecte a piciorului, în special în momentele în care copilul începe să facă primii paşi.

Totuşi, există unii specialişti care susțin că încălțămintea pentru copii poate fi lăsată moştenire, dacă pantofii sunt în stare bună şi nu au fost deformați, nu au talpa tocită, iar forma originală a acestora este intactă. Adică atunci când papucii pentru copii arată ca noi, în ciuda faptului că au fost deja purtați.

Trebuie ținut cont că picioarele tuturor copiilor sunt diferite din punct de vedere anatomic şi fiecare copil are o formă distinctă şi particulară de a păşi. Unii papuci copii folosiți pot fi uzați, deformați sau tociți, caz în care un alt copil care i-ar încălța s-ar simți incomod. De aceea, pe cât posibil, nu se recomandă refolosirea pantofiorilor pentru copii şi achiziționarea de încălțăminte pentru copii nouă, adaptată fiecărui copil în parte.

Aşadar, cel puțin în cazul copiilor de vârste fragede, care încă îşi formează piciorul şi mersul, ar trebui să cumpărăm doar papuci noi, adaptați formei unice a piciorului acestora şi nedeformați încă de alte picioare.

Cele mai comune probleme apărute în urma folosirii de papuci copii inadecvați merg de la deformații ale degetelor şi unghiilor până la tendinită achileană, durere, eczeme şi aşa mai departe. În timpul formării mersului copilului, este necesar să verificăm din când în când dacă nu există complicații la nivelul picioarelor.

Atunci când achiziționăm papuci pentru copii, să ținem cont de următoarele sfaturi date de medicii ortopezi:

  • încălțămintea copiilor trebuie să fie flexibilă şi uşoară, cu excepția părții de la călcâi, care trebuie să fie întărită.
     
  • folosirea de papucii copiilor care să-şi adapteze forma celei ale piciorului, fără unghiuri prea pronunțate, care pot deriva în malformații.
     
  • talpa trebuie să fie flexibilă, antiderapantă, cu o grosime de maximum un centimetru.
     
  • materialele să fie naturale şi prin care pielea să poată respira uşor, pielea fiind cea mai indicată.
     
  • trebuie alese încălțările cu şiret sau cu arici, care se adaptează mult mai bine la forma picioruşelor copilului decât cataramele sau fermoarul.
     
  • trebuie alese încălțările sportive dedicate fiecărui sport în parte. Pantofii de sport buni pentru tenis nu sunt potriviți la fotbal. Şi invers.
     
  • pantofii trebuie să nu fie nici prea mari, nici prea mici, un lucru pe care îl ştim cu toții. O pereche de încălțăminte copii prea mică provoacă, însă, probleme mai mari decât una prea mare.
     
  • mărimea trebuie să fie cea potrivită, cu doar între 0,5 şi 1 centimetru spațiu suplimentar în vârf, pentru ca degetele să aibă suficientă libertate de mişcare.