De multe ori, nimic nu-l poate face pe copilul tău să-şi mănânce legumele sau să se îmbrace mai repede atunci când vă grăbiți undeva. E încăpățânat şi cu asta basta! Totuşi încăpățânarea nu e neapărat un defect, ci poate deveni chiar un avantaj, dacă e să luăm în seamă un studiu recent.

Cei de la TIME au publicat rezultatele unui studiu recent, ce poate fi găsit în întregime pe PsycNET, care îi încurajează pe părinți să-i lase pe copiii lor să fie încăpățânați şi să nu încerce să schimbe asemenea caracteristică la cei mici. După patru decenii de cercetări, studiul a ajuns la concluzia că copiii încăpățânați sunt cei care vor ajunge adulți ambițioşi, pregătiți să realizeze mai multe în viață.

Publicat în Journal of Developmental Psychology, studiul a fost realizat pe 700 de copii de 12 ani, care au fost observați până la vârsta de 52 de ani. Adulții care erau încăpățânați în copilărie au devenit mai ambițioşi şi au ajuns să câştige un salariu mai bun decât cei care, în copilărie, erau cuminți şi supuşi.

Unele dintre trăsăturile analizate în cadrul studiului au fost lipsa răbdării, încălcarea regulilor şi sfidarea. Cum spuneam, copiii încăpățânați îşi urmează scopul mai hotărât şi obțin mai multe, la maturitate. Şi asta nu e tot. Dacă descoperi că micuțul tău nu se teme să treacă peste cuvântul tău şi să încalce regulile, aceste lucruri îi pot fi benefice în viitor. Mulți dintre adulții care au ajuns bine în viață au încălcat regulile primite în copilărie.

Experții sunt de părere că poate fi un mare avantaj să ai un copil încăpățânat. Când sunt atât de insistenți în a obține ce vor, acest lucru demonstrează că nimic nu le poate sta în calea îndeplinirii visurilor, că pot face față problemelor întâmpinate mai uşor decât cei pasivi şi supuşi. Atunci când nu renunță orice ar fi, tot ce fac, de fapt, este să găsească soluții şi răspunsuri mai rapid şi mai eficiente decât copiii pasivi.

Este epuizant pentru părinți să aibă nesfârşite discuții în contradictoriu cu copiii lor care nu vor să facă ce li se spune şi pace, însă poate este o consolare pentru aceştia să ştie că progeniturile lor vor deveni nişte adulți cu mult mai multe şanse de reuşită decât ceilalți.