În zilele noastre, copiii poartă pantofi de la naștere. Indiferent dacă este vorba de modă sau pur și simplu pentru că părinții se tem ca aceștia să nu se îmbolnăvească. Dar, ceea ce mulți părinți nu știu este că micuții care stau desculți sunt mai fericiți și dezvoltă abilități cognitive mai bune.

mamaplus

Mersul în picioarele goale stimulează inteligența copiilor

Un studiu efectuat de experții de la Universitatea Complutense din Madrid a constatat că mersul frecvent în picioarele goale, în timpul copilăriei, stimulează maturarea unor funcții cognitive, promovând în același timp dezvoltarea proprioceptivă și îmbunătățind performanța intelectuală. În practică, cei mici care stau mai mult desculți se maturizează mai repede în comparație cu copiii care poartă întotdeauna încălțăminte.

Oamenii de știință susțin că acest lucru se datorează contactului direct al picioarelor cu solul, un mecanism natural care favorizează transmiterea informațiilor proprioceptive către cerebel, de unde participă diferite căi aferente ce intervin în controlul echilibrului și menținerea posturii. Este modul creierului de a cunoaște în orice moment pozițiile tuturor părților corpului, precum și direcția, și viteza mișcărilor.

Acesta nu este singurul studiu care evidențiază avantajele de a merge desculț. O altă cercetare, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Bournemouth, a constatat că studenții care stau desculți în clasă au o performanță mai bună, comparativ cu cei care poartă pantofi.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au analizat mii de copii din 25 de țări diferite, pe o perioadă de peste 10 ani. Experții au constatat că, atunci când elevii și-au scos pantofii pentru a sta în clasă, au fost mai interesați de ce predau profesorii, mai dispuși să participe la activități școlare și au avut tendința de a ajunge mai devreme și de a pleca mai târziu, un semn de motivație.

Experții cred că acest lucru se datorează faptului că scoaterea pantofilor îi face pe copii „să se simtă acasă” și să se relaxeze, să fie deschiși la învățat, să rețină mai repede și să obțină note mai bune.

Alte avantaje de a lăsa copiii să stea desculți acasă:

1. Ajută la dezvoltarea picioarelor


S-a demonstrat că utilizarea timpurie și continuă a pantofilor împiedică dezvoltarea corectă a degetelor de la picioare, afectând în același timp banda naturală și scurtează mușchii și tendoanele picioarelor. Mersul desculț permite picioarelor să crească într-un mod sănătos, având un efect favorabil asupra stabilității și dezvoltării motorii a copiilor.

2. Îmbunătățirea poziției corpului

S-a demonstrat că folosirea pantofilor de la o vârstă fragedă poate afecta poziția naturală a coloanei vertebrale, crescând riscul apariției modificărilor posturale pe termen lung. Această problemă poate fi împiedicată prin mersul în picioarele goale, astfel încât copiii nu trebuie să-și coboare capul pentru a vedea pe unde merg, ceea ce favorizează dezvoltarea corespunzătoare a coloanei vertebrale.

3. Stimulează emoțiile „pozitive”

S-a dovedit că mersul în picioarele goale este un exercițiu excelent pentru eliberarea tensiunilor și promovarea relaxării. De asemenea, stimulează sentimentul de libertate, ceea ce îi face pe copii mai deschiși la experiențele care îi înconjoară și se simt mai încrezători.

Sursa