Conjunctivita este o afecțiune ce apare foarte frecvent vara, ea putând fi luată cu ușurință din apa mării și a piscinelor sau, în cazul copiilor, la locul de joacă. Cum o recunoști și care este tratamentul?

mamaplus

Conjunctivita la copii este o boală foarte comună. Ea se manifestă prin ochi roșii, lipicioși și dureroși. Sugarii și copiii foarte mici sunt cei mai predispuși acestei boli. Deși neplăcută și dătătoare de panică mamelor, rareori conjunctivita este o boală foarte gravă, care să lase sechele pe termen lung. 

De regulă, conjunctivita trece la câteva zile după aplicarea picăturilor de ochi potrivite, indicate de medicul oftalmolog. În urma unui control, el apreciază tipul de conjunctivită pe care copilul o are (virală, bacteriană sau alergică). El poate chiar să schimbe tratamentul dacă există dubiu între cea alergică și cea virală. 

În cazul apariției simptomelor de conjunctivită, se poate folosi o compresă sterilă și ser fiziologic pentru a șterge ochiul copilului. Cel mai bine ar fi să nu meargă în colectivitate până când simptomele nu dispar, căci ar putea fi vorba despre o conjuctivită virală.

Dacă secreția ochiului sau a ochilor este galben-verzui și simptomele rămân și după o săptămână, ar putea fi conjunctivita bacteriană, ce necesită un tratament cu picături de antibiotice sau unguente, pe care doar medicul oftalmolog îl poate prescrie.

Nici în cazul copiilor și nici în cazul adulților nu sunt recomandate leacuri băbești atunci când vine vorba despre tratamentul conjunctivitei.

Prevenirea „conjunctivitei de bazin”:

  • Dacă mergi la bazin, la ștrand ori la piscine, ai grijă să porți de fiecare dată ochelari de înot, care îți oferă protecție sporită. 
  • Este important să te speli pe față cu apa curată după ce ieși din bazin. De asemenea, înainte și după baie ai grijă să îți clătești bine mâinile cu apă și cu săpun. 
  • Evită să te freci la ochi. Nu împrumută picături pentru ochi, nici produse cosmetice, precum rimelul, fardul de ochi sau creionul dermatograf.
  • De asemenea, o persoană care a suferit de această afecțiune trebuie să înlocuiască produsele cosmetice, căci pot fi purtătoare de bacterii si adenovirusuri, iar boala poate astfel să recidiveze. Lentilele de contact nu trebuie purtate pe toată durată bolii. 

Tratament:

Tratamentul conjunctivitei diferă în funcţie de tipul şi de severitatea bolii, durata acestuia fiind de aproximativ o săptămână. Medicul oftalmolog poate recomanda aplicarea locală de antibiotice, administrarea de medicamente antiinflamatorii, dar și picături care să ajute corneea. 

Anumite forme de conjunctivită au o evoluţie mai lungă şi pot fi însoţite de complicaţii, motiv pentru care este necesar cel puţin un control oftalmologic pe durata tratamentului.

Extrem de importantă este păstrarea unei igiene stricte a ambilor ochi. 

Sursa