Disputele dintre părinți pot modifica modul în care copiii răspund la stres, susține un nou studiu. Ca rezultat, copiii acestora au dificultăți în rezolvarea problemelor, comparativ cu alți copii de vârsta lor. Studiul a avut ca scop măsurarea schimbărilor în abilitatea copiilor de a gestiona stresul în timp.

„Am încercat să înțelegem modul în care un mediu stresant poate influența sistemele de răspuns la stres ale copiilor. De asemenea, am vrut să înțelegem cum dezvoltarea acestor sisteme este legată de performanțele cognitive ale copiilor”, a afirmat pentru LiveScience cercetătorul J. Benjamin Hinnant, de la Universitatea Catolică din America.

S-a descoperit că părinții suparăți și nervoși au copii stresați

Stresul poate avea consecințe grave în lumea reală. Copiii care trăiesc în medii stresante au dificultăți de dezvoltare în ceea ce privește abilitățile cognitive – abilitatea de a rezolva noi probleme. Aceste rezultate ajută la explicarea modului în care biologia și mediul interacționează și creează copii cu probleme ușor de observat.

Și atunci se pune întrebarea cum am putea să reducem stresul din viața copiilor. Iată câteva sfaturi:

  • Fă diminețile în care pleacă la scoală mai puțin stresante. Stabilește o rutină în diminețile în care copilul pleacă la scoală. Descoperă lucrurile care, în mod obișnuit, cauzează stres și discută cu partenerul/a și cu copilul despre cum să le gestionați.
     
  • Time management. În această săptămână refuză orice invitație sau sarcină la care nu vrei să participi sau să o îndeplinești, însă pe care ai fi acceptat-o din obligație sau de teamă de a nu dezamăgi pe cineva.
     
  • Afirmă-ți autoritatea. Înainte de a spune nu sau de a-l certa, aruncă-i copilului o privire dezaprobatoare care să servească drept un avertisment. Înseamnă că ai văzut ceea ce a făcut și că ar trebui ca data viitoare să fie mai atent.
     
  • Învață-l pe copil cum să fie independent. Alege una dintre sarcinile casnice pe care le-ai făcut tu și deleag-o copilului. Aceste mici acte de autonomie sunt foarte folositoare pentru că joacă un rol important în dezvoltarea încrederii de sine a copilului.
     
  • Îmbunătățește obiceiurile de alimentație a copilului. Mergi cu copilul la minimarketul de la colț, la raionul de legume și lasă-l pe el să aleagă ce-i place. Copiii au tendința de a încerca ceva nou atunci când sunt implicați în procesul de alegere a acelor produse.
     
  • Învață-l pe copil să aibă răbdare. Pregătiți împreună o prăjitură. Implică-l în fiecare etapă a preparării, de la măsurarea ingredientelor, la mixare și asamblare. După ce ați terminat fă-l să aștepte puțin mai mult, spre sfârșitul zilei pentru a vă bucura împreună de roadele muncii voastre.