Copiii trebuie să facă mișcare și să practice exercițiile fizice cu regularitate. Totuși, atunci când vorbim despre competițiile sportive, s-ar putea ca cel mic să traverseze anumite perioade stresante care pot duce la apariția unor leziuni fantomă la copii. Acestea nu sunt altceva decât manifestarea unei presiuni psihologice care nu poate fi înfruntată și este somatizată.

Mulți copii raportează că au dureri de cap severe înainte de a merge la școală când sunt hărțuiți sau raportează o durere majoră de stomac înainte de un examen important. Aceste dureri și simptome fizice pentru care nu se poate găsi o explicație organică, apar și în cazul leziunilor fantomă, doar că declanșatorul este presiunea derivată din sport.

Ce sunt leziunile fantomă la copii?

Leziunile fantomă la copii sunt dureri corporale sau dureri similare cu ceea ce ar provoca o accidentare sportivă, dar fără nicio componentă fizică. Astfel, copiii pot simți dureri la gleznă, braț sau picior (apare adesea la extremități) sau au dificultăți de mișcare, dar un examen medical dezvăluie că nu există nicio vătămare.

Această durere fantomă se dezvoltă cronic sau acut (mai ales înainte de meciuri sau antrenament). Provoacă disconfort și suferință copiilor și le afectează viața și în alte sfere.

Copilul nu simulează rănirea și inventează nimic. El simte într-adevăr durere

Originea disconfortului este presiunea excesivă la care este supus copilul în raport cu practica sportivă. O competiție acerbă, o presiune foarte mare din partea antrenorului sau așteptările prea mari ale părinților pot duce copilul într-o situație de nesuportat.

Rănile fantomă par să ofere un beneficiu secundar: acum copilul se poate odihni sau poate evita antrenamentele și competițiile, deoarece este accidentat. Evident că nimeni nu vrea să sufere sau să fie limitat, dar această accidentare oferă câștigul de a scăpa de presiune.

Să ne amintim că toate acestea se întâmplă la nivel inconștient; copilul nu inventează și nu generează simptomele intenționat. Durerea sa este reală, are o cauză. Copilul are nevoie de ajutor.

Prevenire și tratament pentru leziunile fantomă la copii

Pe scurt, principala cauză a rănilor fantomă la copii este presiunea excesivă exercitată asupra lor în sport. Este curios de observat că acest fenomen apare mult mai frecvent în cele mai populare sporturi din fiecare regiune (cum ar fi baseballul în Statele Unite sau fotbalul în Europa).

Părinții speră că cei mici vor avea o carieră. în sport Acest lucru crește așteptările și cerințele. Principala cheie a prevenirii este concentrarea asupra activității fizice ca divertisment și ca mod de a avea grijă de sănătate.

Dacă leziunea-fantomă a apărut deja, primul pas este mersul la medic. Acesta va pune întrebările pertinente și va cere testele necesare pentru a identifica originea problemei.

Prin urmare, intervenția va reduce presiunea emoțională pe care o trăiește copilul și va schimba atitudinea față de sport. Vor fi necesare o îndrumare personală și individualizată și o bună orientare către familie.