Tehnic, suplimentele cu melatonină, indiferent de forma lor, sunt considerate sigure pentru copii, dar asta nu înseamnă că toți medicii le recomandă.

Melatonina este un hormon și s-ar putea să interacționeze cu alții din organismele în curs de dezvoltare. Adevărul este că nu au fost realizate multe studii privind consumul de melatonină la copii, astfel încât multe dintre întrebările legate de acest subiect rămân fără răspuns. Iată ce spun specialiștii despre produsele cu melatonină adresate copiilor:

"Melatonina s-ar putea să interacționeze cu orice alt medicament pe care îl ia copilul și există multă variabilități în ingredientele și formulările acestor produse, astfel încât nu știți întotdeauna cât de mult poți lua. Melatonina poate provoca, de asemenena, reacții adverse, cum ar fi dureri de cap, amețeli, urinări frecvente și greață", a explicat pediatrul Amir Marashi.

Totuși, dacă ai încercat toate variantele de a îl face pe cel mic să se odihnească, însă insomnia nu dispare, îi poți administra aceste suplimente. Dr. Rosemary Prince recomandă să începi cu cea mai mică doză disponibilă (0,5 miligrame) cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.

Dr. Marashi a adăugat că este rușinos în a sfătui un părinte să îi dea copilului melatonina fiindcă "un adult care ia respectivele tablete are abilitatea de a fi conștient de sine și de a recunoaște o schimbare a stării de spirit sau a comportamentului", pe când cei mici nu.

Pe de altă parte, dacă prichindelul tău nu poate dormi, asigură-te că nu consumă mult zahăr sau cofeină în timpul zilei, că se joacă și aleargă suficient și că nu folosește tableta sau telefonul timp de o oră înainte de a se urca în pat.