Din cauza apariției unor simptome deranjante, s-ar putea ca medicul să recomande o ecografie abdominală. Această investigație este absolut inofensivă pentru copii și durează câteva minute. Potrivit dr. Ionela Popescu, ecografia abdominală investighează organele abdomenului parenchimatoase (ficat, splina, rinichi), dar şi cavitare (tub digestiv, căi biliare, veziculă biliară, căi urinare, vezica urinară). În plus, aceasta are capacitatea de a observa în detaliu peretele abdominal al copilului, precum şi cavitatea abdominală.

Totodată, printr-o ecografie abdominală, puteți afla dacă au avut loc modificări ale organelor, care ar putea pune sănătatea în pericol. 

„La nou-născuți, la sugari şi la copiii mici nu este nevoie de o pregătire prealabilă: copilul este hrănit conform programului obişnuit. Nu este necesar un repaus alimentar. Repausul alimentar este recomandat, însă, pentru copiii mai mari. De asemenea, copilului mare îi poate fi recomandată examinarea cu vezica urinară plină. Este recomandat a se face ecografie abdominală copiilor care au în familie boli cu transmitere genetică (spre exemplu ADPKD, mai cunoscut la noi ca rinichi polichistici)”, a precizat medicul.

Apoi, şi copiii cărora le-au fost descoperite modificări ecografice ale organelor interne abdominale sau cei care au o patologie digestivă, hepatică, renală sau au alte boli care au afectat organele cavității abdominale au indicația pentru o astfel de investigație. Totodată, ecografia mai este recomandată copiilor cu o creştere necorespunzătoare.