Dacă până acum nu erai pe deplin convinsă de cât de nociv este zahărul pentru copilul tău, parcurge și articolul de mai jos. Vei afla că un consum constant de alimente cu zahăr va afecta inclusiv sănătatea sa psihică, în condițiile în care generează un impact negativ asupra creierului.

Se va dezvolta dependența de dopamine

Întrucât alimentele dulci sunt preferate, creierul va simți că a primit o recompensă, iar sistemul dopaminergic mezolimbic se va activa. În aceste condiții, se eliberează dopamina, un semnal chimic al neuronilor care arată că s-a petrecut un eveniment care a plăcut. Pe măsură ce se va consuma zahăr, dopamina se va elibera din ce în ce mai des, iar copilul va simți nevoia să mănânce din ce în ce mai multe dulciuri tocmai pentru a avea parte de dopamină. Practic, se va dori cât mai mult zahăr pentru a se resimți din nou starea de bine generată de dopamină.

Zahărul afectează neuroplasticitatea creierului

Neuroplasticitatea presupune transformarea permanentă a creierului, remodelarea sa. Dacă un copil va consuma mult zahăr, creierul său se va adapta stimulării frecvente. Odată ce se ajunge la așa ceva, va avea nevoie să aibă parte de cât mai mult pentru același sentiment al recompensei.

Un studiu a ajuns la concluzia că acest impact negativ al consumului de zahăr este evident și din următoarea perspectivă: creșterea dorinței de a beneficia de alimente dulci, bogate în calorii, inclusiv când nu ne este cu adevărat foame. Cu cât se vor mânca mai mult astfel de alimente, cu atât se va intra într-un cerc vicios, prin care se va tânji din ce în ce mai mult după ele.

Consumul de zahăr influențează negativ dispoziția

Atât la adulți, cât și la copii, zahărul stimulează fluctuațiile de dispoziție și compromite capacitatea de a controla emoțiile.

Un studiu amplu, ce a implicat peste 20.000 de persoane, a evidențiat următorul aspect: cu cât se consumă mai mult zahăr, cu atât va crește predispoziția spre depresie. De-a lungul timpului, oamenii de știință au sesizat, la copiii și la adulții afectati de diabetul de tip 2, că în caz de hiperglicemie se intensifică stările depresive sau cele de anxietate.

Zahărul afectează memoria

Consumul de zahăr influențează negativ inclusiv regiunea din creier numită hipocamp (esențială în funcționarea memoriei). Studiile au arătat că alimentele bogate în zahăr afectează capacitatea de aducere-aminte chiar și când este vorba despre lucruri cunoscute.

Mai mult, s-a constatat că un consum ridicat de alimente dulci în timpul sarcinii afectează hipocampul nou-născutului și crește predispoziția spre inflamație.

mamaplus

Cum poate fi protejat creierul copilului de efectele zahărului

Copilul va putea fi mai ferit de consecințele negative ale consumului de zahăr dacă se vor lua și următoarele măsuri:

  • Alimentele dulci să nu ocupe mai mult de 5% din totalul de calorii dintr-o zi (este o recomandare dată de Organizația Mondială a Sănătății).
  • Se va elimina consumul de băuturi dulci din comerț.
  • Evitarea, pe cât posibil, a alimentelor bogate în carbohidrați.
  • Înlocuirea alimentelor pline de carbohidrați cu cele care conțin fibre, proteine de calitate și grăsimi sănătoase.
  • Implicarea în cât mai multe activități fizice (acestea au rolul de a reduce nivelul zahărului din sânge și de a utiliza mai bine insulina).
  • Pune la dispoziția copilului gustări cât mai sănătoase și mai atractive, care să-l țină departe de alimentele care se bazează pe un conținut ridicat de zahăr.
  • Gătește cât mai mult acasă.