Fie vreme bună, fie vreme rea, acum te poți juca chiar în casa ta! Atunci când copilul este activ, părinții caută să-i canalizeze energia într-o direcție cât se poate de pozitivă și productivă. De aceea, am zis să-ți venim în ajutor cu câteva idei de activități și jocuri pe care le puteți savura alături de copii în timp ce vremea de afară nu este bună pentru plimbări în aer liber.
O prezentare de modă
O prezentare de modă poate fi o activitate amuzantă pentru copil iar în acelaşi timp ordonarea dulapului micuțului poate fi un lucru util pentru părinți. Mai mult decât atât, hăinuțele ce nu le mai poartă sau i-au rămas mici pot fi tăiate sub formă de litere sau diferite forme ce pot fi apoi cusute pe un tricou sau o bluză mai veche. Fotografiază atât produsele cât şi lansarea colecției! Dacă te pricepi cât de cât la editarea fotografiilor pe calculator, poți crea şi un album digital sau un calendar.
Jocul “Vânătoarea de comori”
Jocul se poate juca cu monede, nasturi sau orice alte obiecte mici și identice. Cum ideal ar fi să folosim obiecte ceva mai curate, putem folosi o mână plină de nasturi din trusa de art&craft.
Cum se joacă?
Ascunde într-o cameră nasturii în locurile cele mai trăznite după care invită copiii să le găsească.
Stabilește un timp alocat jocului, dă-le copiilor câte un pahar de plastic pentru a aduna în el nasturii găsiți și cine găsește cei mai mulți câștigă!
Jocul „Spune-mi ce lipsește!”
Jocul se poate adresa atât copiilor mai mici (începând cu vârstă de 3 ani), cât și celor mai măricei (de la 4 ani în sus). Tot ce vei avea de făcut este să pui la dispoziția copilului mai multe obiecte. Pentru cei mai mici, înșiră 3-4 obiecte, între care să existe deosebiri clare. În schimb, pentru cei mai mari folosește obiecte de aproximativ aceeași dimensiune și formă.
Lasă-l să le privească un anumit timp. După aceea spune-i să închidă ochii/ leagă-l la ochi, în timp ce tu vei lua un obiect din șir. Când deschide ochii/ îl dezlegi la ochi, roagă-l să-ți spună ce lipsește.
Un show culinar în bucătărie
De multe ori, gătitul privit ca o joacă poate atrage copilul dvs. către mâncare. Propune-i să ia parte la gătitul mâncării, mare atenție la ustensile, dă-i anumite sarcini simple ce nu implică riscuri: să amestece salata, să spele legumele, să orneze farfuria cu aperitive, să aştearnă masa, etc. Faptul că te-a ajutat şi că s-a simțit bine ajutându-te la preparatul mâncării, îi va stârni interesul pentru creația la care a luat parte.
Jocul ”Gustă și Ghicește”
Dacă tot suntem în bucătărie, ce zici să mai zăbovim un pic? Jocul ”Gustă și Ghicește” este un joc cu ajutorul căruia ai ocazia să-l convingi pe copil să guste diferite mâncăruri și să ghicească ce este.
Alegeți câteva alimente (dulci, sărate, acre) le puneți pe o farfurie, legați copilul la ochi cu o eșarfă și îi dați în gură un produs.
El trebuie să ghicească ce este, dacă nu reușește atunci să descrie ce gust are, textura, consistentă și să spună dacă îi place sau nu. Dacă îi place și ghicește corect îl lăsăți să mănânce, dacă nu –va aștepta până când răspunsul e corect. Recompensa este să primească produsul pe care l-a ghicit.
Picnic în interior
Cine a zis că picnicul poate avea loc doar în pădure? Ia un coșuleț, farfurii de hârtie, ustensile și cănite. Prepară câteva sandwich-uri, fructe proaspete, covrigei, un termos cu suc, iaurt şi ceva pentru desert. Așază o pătură pe podeaua camerei și puneți-vă ochelarii de soare (atât tu cât și copilul)! Deși pare ciudat la prima vedere, distracția este garantată!
Petrecere cu ceai
Versiunea mai elegantă a picnicului în cort. Această activitate este potrivită dacă vrei să profiți de vremea rea pentru a le arăta copiilor câteva elemente de bune maniere. Vă îmbrăcați elegant, aşezați masă şi profitați de orice gest pentru a vorbi despre bunele maniere. Meniul poate consta în ceai sau cafea pentru adulți, şi lapte, cacao caldă sau un suc de fructe natural pentru micuți, plus sandviciuri şi prăjiturele, în funcție de ce au ales ei şi prietenii lor de pluş.
Cinematograf la voi acasă
După ce ați consumat atât de multă energie poate doriți să vă relaxați un pic la un film de familie. Aduceți cât mai multe perne, scaune, fotolii şi şezlonguri şi construiți un cinematograf chiar în sufrageria dvs. Binențeles că popcornul, înghețata sau fructele confiate şi sucurile nu trebuie să lipsească.