Administrarea de antibiotice copiilor în vârstă de până la doi ani crește riscul de obezitate infantilă, iar acesta este încă și mai mare pentru pacienții care au primit doze importante, potrivit unui studiu american. Totodată, un alt studiu realizat recent de cercetătorii de la Mayo Clinic arată că administrarea antibioticelor la bebeluși este legată de probleme cronice de sănătate, cum ar fi alergiile și astmul.

Aceste studii întăresc necesitatea adoptării unor linii directoare cu privire la utilizarea antibioticelor în bolile pediatrice comune, preconizând utilizarea lor limitată, atunci când eficacitatea acestor medicamente a fost demonstrată.

Potrivit cercetătorilor, copiii cărora li s-a administrat cel puțin o doză de antibiotic prescris până la vârsta de doi ani au prezentat mai multe șanse de a dezvolta probleme de sănătate imunologice, neurologice sau metabolice.

Riscurile pentru sănătate asociate cu expunerea la antibiotice în primii doi ani de viață se referă la numărul acestora, tipul de antibiotice și momentul prescripțiilor. În special, asocierea dintre expunerile la antibiotice și rezultatele adverse asupra sănătății, inclusiv astm, rinita alergică, dermatită atopică, boala celiacă, excesul de greutate, obezitatea, etc.

De exemplu, cercetătorii au observat că penicilina, cefalosporinele și macrolidele s-au dovedit a fi cele mai frecvent prescrise antibiotice, iar copiii care le-au luat între naștere și vârsta de 2 ani au dezvoltat anumite afecțiuni cronice de sănătate.