Acum că a început școala, probabil că te întrebi din nou ce gustare să-i pui copilului la școală? Hrana pentru școală este adesea neglijată, deoarece poate fi ușor înlocuită cu ceva ambalat. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Gustarea pentru școală trebuie să fie și ea echilibrată, pentru ca micii școlari să aibă energia necesară pentru a continua orele de curs fără a ajunge în situația ca la prânz să fie foarte înfometați.
Conform specialiștilor, gustarea pentru școală trebuie să furnizeze între 5% și 10% din necesarul caloric zilnic și trebuie să fie hrănitoare pentru a potoli foamea, dar ușor de digerat, pentru a nu îngreuna stomacul copilului.
O pauză la mijlocul dimineții este esențială pentru ca școlarii să-și reîncarce bateriile. Gustarea ideală la școală este delicioasă, dar și practică și mai presus de toate, sănătoasă. De asemenea, este important să variezi tipul de gustare aproape în fiecare zi.
Iată câteva sfaturi pentru a alege și pregăti cea mai delicioasă și hrănitoare gustare:
1. Gustare cu fructe? Da, dar nu cele obișnuite
Toți experții recomandă fructele, iar copiii le acceptă (mare parte dintre ei). Fructele consumate la jumătatea dimineții sunt întotdeauna cea mai bună soluție. Sunt gustoase, sănătoase și lejere. Totuși, mărul clasic sau banana (care se înnegrește, devenind respingătoare) nu sunt întotdeauna niște gustări apreciate de copii. De fapt, mărul poate să fie înlocuit cu gustări mult mai tentante. De exemplu, poți pregăti o salată de fructe colorată, prin combinarea fructelor de pădure (bogate în vitamine) cu bucăți de mere sau de pere și stropite cu suc de lămâie (pentru a împiedica oxidarea fructelor) sau piersici, suc de portocale și fulgi de ciocolată neagră. De preferat, să eviți strugurii sau anumite fructe care ar putea fi înghițite întregi. Pui salata într-o casoletă specială din plastic cu capac, împreună cu o furculiță sau cu o lingură colorată.
2. Gustare sărată pregătită în casă
De ce să alegi întotdeauna să-i pui copilului un desert pentru pachețelul de la școală? O dată sau de două ori pe săptămână îi poți oferi copilului plăcerea unei gustări savuroase. Nu, nu chipsuri sau pateuri grase! De altfel, acestea sunt de obicei interzise de școli. Îi poți pune în pachețel biscuiți aromatici de casă, brioșe de morcov și brânză sau bucăți de parmezan, care pe lângă că e foarte sănătos, e și foarte gustos.
Atenție, după gustarea sărată copilul va fi, cu siguranță, mai însetat. Nu uita să-i pui în ghiozdan apă simplă și sănătoasă, dar îi poți pune și smoothie-uri de fructe sau sucuri fără zahăr. Vor fi, de asemenea, perfecte!
3. Mini sandviș cu pâine integrală, șuncă sau friptură de curcan și brânză
Tăiem două felii de pâine integrală sau de pâine pentru semințe în triunghi sau folosești pur și simplu o singură felie tăiată într-un triunghi, pentru a fi unite două câte două. Adaugi o felie de brânză nesărată, cum ar fi cașcaval, mozzarella sau cheddar și o felie de șuncă de curcan sau chiar o felie de friptură pregătită cu o zi înainte. Alături de mini- sandviș, îi poți pune în cutiuța specială o porție mică de afine proaspete și 3-4 migdale întregi.
4. Biscuiți cu marmeladă în formă de inimă
Amesteci 500 g de făină cu 250 g de zahăr, 125 g de unt moale, 1 plic de praf de copt, 1 vârf de cuțit de sare, 1 plic de zahăr vanilinat și 200 g de cremă neîndulcită pentru deserturi. Acești biscuiți foarte lejeri nu conțin ouă și pot fi conservați foarte bine în suportul gustării.
Lași aluatul să se odihnească în frigider, acoperit cu folie de plastic, timp de o jumătate de oră, apoi îl întinzi. O parte din aluat îl decupezi sub formă întreagă, iar o decupezi sub formă de inimi sau cercuri, cu ajutorul formelor pentru biscuiți. Partea inferioară a biscuitului va avea formă întreagă, în timp ce partea superioară trebuie să fie decupată în centru pentru a forma o fereastră.
Coci fursecurile timp de 8-10 minute la 170 de grade, separând bine toate matrițele unele de altele. După ce îi scoți din cuptor, îi lași să se răcească bine și îi unești câte doi, umplându-i în mijloc cu gemul preferat al copiilor.
5. Mini clătite cu șuncă și mozzarella
Pregătești mai întâi clătitele sărate după rețeta clasică. În loc să le împachetezi într-un triunghi, le poți împacheta într-un pachet, umplându-le cu o felie de șuncă și o felie de cașcaval sau mozzarella. Le încălzești timp de un minut pe fiecare parte într-o tigaie antiaderentă, fără condimente. Le pui în cutiuța pentru sandviș cât sunt calde.