Specialiștii definesc lordoza ca o abatere spre interior a vertebrelor lombare, adică a celor situate în partea inferioară a spatelui. Într-o anumită limită această curbură este complet fiziologică, totuși, la unii copii poate fi puțin prea pronunțată și, prin urmare, poate fi necesară o intervenție. Spre deosebire de scolioză, lordoza afectează vertebrele finale ale spatelui și unul dintre simptomele clasice este mișcarea corpului înainte.

Lordoza poate fi o consecință a obezității infantile. S-a constatat, de fapt, că acei copii care sunt supraponderali și care nu practică suficientă activitate fizică sunt supuși unui risc ridicat. Mușchii abdominali slabi provoacă, prin compensare, o curbură mai pronunțată a spatelui, totuși chiar și o postură incorectă prelungită în timp poate da naștere acestui tip de problemă.

 

mamaplus

Lordoza poate fi însoțită și de dureri severe și, dacă nu este corectată la timp, poate provoca deteriorarea posturii. Uneori, lordoza poate fi o consecință a altor boli, neconectat direct la coloana vertebrală, dar care în orice caz au un impact asupra acesteia. De exemplu, unele patologii ale șoldurilor sau genunchilor provoacă o curbură marcată a spatelui, ducând la hiperlordoză.

O altă cauză indirectă care poate determina dezvoltarea hiperlordozei este sedentarismul excesiv, atât la copii, cât și la cei mai în vârstă. Mușchii care sunt slăbiți sau subdezvoltați din cauza lipsei de activitate fizică duc, în consecință, la o dezvoltare anormală a coloanei vertebrale.

Acest lucru poate provoca boli sau dezechilibre posturale care afectează bunăstarea generală a organismului. De exemplu, durerea la nivelul coloanei cervicale, sau durerea clasică de spate, pot fi simptome ale unui stil de viață prea sedentar.

Tratament pentru ameliorarea lordozei

În cazul în care medicul consideră prezența lordozei, acesta poate recomanda introducerea unei activități sportive și a unei diete care vizează pierderea în greutate. În plus, poate evalua kinetoterapiea și în cazurile cele mai grave chiar intervenția chirurgicală.

În cele mai multe cazuri, lordoza se rezolvă spontan și este doar o expresie fiziologică a spatelui copilului, însă în altele, mai ales în prezența cifozei cervicale și lombare, este necesar să se intervină pentru rezolvarea problemei. 

Sportul rămâne totuși pasul fundamental pentru ameliorarea problemelor de postură la copii și adulți, de aceea este utilă practicarea regulată a activității fizice.

Gimnastica posturală este una dintre cele mai potrivite alegeri deoarece acționează asupra corpului prin corectarea pozițiilor greșite pe care le asumăm în timpul zilei, chiar dacă practic toate sporturile sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor lordozei.

Exerciții pentru rezolvarea lordozei

În prezența unei lordoze încă nu foarte pronunțate, pot fi efectuate unele exerciții derivate din gimnastică posturală pentru a îmbunătăți situația. 

  • Cu mâinile încleștate în spatele capului, copilul ar trebui să aducă genunchii la piept și să ridice trunchiul. Lăsați copilul să-și odihnească spatele în contact cu un perete, astfel încât să își mențină poziția.
     
  • Puneți un mic fitball sub abdomenul copilului și mișcați-l înainte și înapoi pentru a întinde vertebrele lombare. În patru picioare, îndoiți-vă spatele în sus și apoi coborâți-l, ca o pisică. Este o poziție derivată din yoga care este foarte utilă pentru îmbunătățirea elasticității întregii coloane.