Fie că vrei să-i cumperi copilului tău o jucărie sau ești invitat la ziua de naștere a unui princhindel căruia urmează să-i cumperi un cadou, recomandările de mai jos s-ar putea să-ți fie de un mare folos. Sunt tocmai 10 idei de cadouri recomandate pe un blog destinat mămicilor și destinate copilașilor de 2 și 3 anișori. În plus, pe final de articol vei mai afla și ce cadouri nu ar fi recomandate pentru această categorie de vârstă

Puzzle

La vârsta de doi ani, cei mici încep pentru prima dată să capete abilități de a mânui și asambla un puzzle. Așadar, unui copil de doi ani îi poți oferi un puzzle foarte simplu, cu două sau șase piese. Pentru cei care se apropie de vârsta de trei ani, poți merge până la 24-30 de piese, doar dacă a mai făcut puzzle înainte. Dacă nu, 8-12 piese sunt suficiente pentru început.

În afară de acestea, există o multitudine de alte variante la ora actuală:

  • puzzle din lemn – foarte ușor de manevrat și rezistă atunci când pică mâncare sau apă pe ele;
  • cărticele – sunt povești pe care părinții le pot citi și ei adaugă câteva piese din când în când;
  • forme și culori – există planșe cu diferite peisaje în care copilul adaugă 3-4 piese din plastic pentru a completa diferite obiecte;
  • cuburi din carton sau lemn – un set de șase sau nouă cuburi care formează imagini pe fiecare față poate fi o variantă amuzantă de puzzle.

Jucării interactive

Jucăriile care scot zgomote inteligibile și ”comunică”, o fac într-un mod… mai accesibil și dinamic decât adulții. Ele pot servi ca un al treilea partener de joacă, însă nu vor înlocui interacțiunea umană. Totuși, îi pot comunica copilului suficient cât să îl țină ocupat 3-5 minute din când în când. Mai mult decât atât, îl pot ajuta să rețină ceva simplu (ca de exemplu, numerele). Cu toate astea, trebuie să știi că doar o astfel de jucărie nu îl va învăța ceva. Interacțiunea umană rămâne o parte foarte importantă în procesul de învățare.

Câteva exemple de jucării interactive: în această categorie se încadrează cam orice animal existent: broască, pisică, câine și așa mai departe. Toate acestea spun o serie de lucruri simple: cuvinte, culori, litere din alfabet, cifre sau se deplasează.

Jucării de baie

mamaplus

Când nu mai știi cum să distrezi copilul într-o zi mohorâtă, o baie cu spumă rezolvă problema. Și pentru ca băița să fie distractivă, de multe ori jucăriile sunt de mare ajutor. Poți alege acele mini circuite în care copilul pune apă și încep să se învârtă rotițe. O rață, broscuță, elicoper sau ursuleț care pot ține apa (și spuma) sunt, de asemenea, alegeri foarte bune. Ele sunt utile pentru a învăța relația cauză-efect, sunt colorate (prilej să exerseze culorile) și fac băița mult mai distractivă.

Cărți

La acest capitol ai o sumedenie de opțiuni. De exemplu, poți lua cărți clasice de povești. Ai grijă să fie totuși relativ scurte sau în funcție de cât de multă răbdare are copilul să te asculte citind. O variantă mai bună sunt cărțile cu poezii de copii. Acestea dezvoltă înțelegerea unei ritmologii încă de la vârste foarte mici. Dincolo de asta, sunt haioase, au un mesaj educativ și sunt ușor de reținut. Vei fi surprinsă cât de repede va prinde câteva versuri scurte care rimează jucăuș, fără ca tu să faci ceva.

Există, de asemenea, cărți de povești cu audio – apasă pe un buton și cineva citește povestea. Va învăța să asocieze desenele cu butoanele și poate te va surprinde că va ști să ”citească” singur. Enciclopediile pentru copiii de 2-3 ani sunt o altă opțiune bună. Ele oferă o gamă largă de activități pe care le poți face cu un copil. Cărțile de colorat sunt și ele o variant, însă ar fi bine să alegi desenele în funcție de preferințele copilului.

Haine – doar dacă sunt cu un personaj preferat

De fapt, hainele s-ar încadra bine la capitolul ”cadouri de evitat”. Cu toate astea, dacă ești părinte, vei fi tentat să îi oferi și obiecte vestimentare ca și cadou. Pentru majoritatea copiilor de 2-3 ani, hainele nu reprezintă mai nimic. De obicei, le ignoră. Însă, dacă au un personaj preferat (Micky, Minnie, Fulger etc.), s-ar putea să le faci o bucurie. Altfel, îi cumperi haine ca și cadou mai mult pentru tine.

Set de construcție

mamaplus

Cam la doi ani începe etapa de construcție și pentru fetițe, și pentru băieței. Nu este recomandat să alegi neapărat o marcă foarte cunoscută. Poți alege un set de elemente de construcție din plastic sau lemn, cu piese relativ mari. Ai opțiunea să alegi un tip de autobuz/camion care are piese clasice mari. O altă variantă sunt piesele cu tematică: gară, fermă, garaj sau căsuță pentru păpuși. O să găsești niște cutii mari, la prețuri medii, care îți înfățișează versiunea finală a construcției. Stai liniștită, la tine în casă va fi cu totul altceva în primă fază, dar jocul este cu adevărat amuzant și captivant.

Deseori, pe cutii este scris 18m+, adică le poți lua de la un an și jumătate. Nu prea sunt mulți copii pasionați de construit atât de devreme. Dar la vârsta de 2-3 ani nu prea dai greș cu așa ceva.

Abonament de o lună la înot

Experiența poate fi interesantă din mai multe puncte de vedere. Va ajunge să interacționeze cu persoane noi și să învețe lucruri noi. Mai mult decât atât, poți să vezi dacă îi place acest sport. Eventual, îl vei încuraja ca pe viitor să meargă la diferite cluburi, nu neapărat de înot. În ceea ce privește prețurile, unele pot fi mai scumpe, altele mai ieftine. Pentru a ști dacă piciul este atras de apă, alege un club aproape de casă, în primă fază. Astfel, te asiguri că ajungi cu el (tu sau altcineva) la fiecare antrenament. Ulterior, vă hotărâți dacă veți dori ore suplimentare.

Măsuță de activități

mamaplus

Și aici s-ar putea să găsești foarte multe opțiuni. Poți opta pentru o variantă cu cifre și/ sau litere care se mișcă, zonă de construit sau circuite. Totuși, la vârsta asta, trebuie să alegi ceva puțin mai complex. Doar câteva butoane și rotițe îl vor plictisi. În schimb, un băiețel, poate fi fascinat de o măsuță cu șurubelnițe, de exemplu. Sau o măsuță cu litere și cifre care se pot mișca. Există o multitudine de variante. Pentru că ai multe opțiuni, alege ceva din zona de preferințe a copilului.

Cort

Dacă nu are deja unul, cortul se încadrează de minune în categoria cadouri potrivite pentru copii de 2-3 ani. Poți alege ceva foarte simplu sau un cort-tub. În cazul tubului, uită-te să poate fi ușor de împachetat pentru că nu îmi imaginez că vrei să aibă tot timpul un tub în mijlocul casei. Nici tu nu ai vrea să ai parte de asta. De asemenea, este important unde așează cortul astfel încât să fie ușor de accesat și să nu încurce la fiecare pas. Dacă știi că părinții au o locuință fără prea mult spațiu de depozitare, fii atentă cu un astfel de cadou.

Covoraș de activități

Există mai multe tipuri de covorașe care poti fi potrivite ca și cadouri pentru copii mici. Există covorașe cu imagini pe care el poate plimba mașinuțe sau personaje (plușuri, jucării din plastic) pentru a ajunge dintr-un punct în altul. O altă variantă sunt covorașele muzicale. Funcționează pe bază de baterii: unele imită sunete de animale, altele au cifre și litere și majoritatea încorporează gama Do major.

Ce cadouri n-ar trebui să-i iei unui copil de 2-3 ani

Dacă vrei să îi faci copilului o bucurie, gândește-te la el, nu la părinți, rude și prieteni sau ce este la modă. Nu contează ce ar aprecia alții sau prețul cadoului.

Jucăriile mari

Mărimea s-ar putea să conteze foarte mult: cu cât este mai mic, cu atât mai bine. La vârsta de 2-3 ani, copiii încep să se conștientizeze din ce în ce mai mult. O să observi că nu îi mai atrag atât de mult lucrurile mari, cât cele de dimensiuni medii și mici.

De ce?

  • Pentru că le pot apuca mai bine cu mânuțele lor. O mașină mare este interesantă pentru 15 minute, cel mult. Apoi un băiețel se va întoarece la acele jucării pe care le poate controla mai ușor.
  • Păpușile imense nu sunt atât de ușor de manevrat. În schimb, o păpușă de 10-15 cm este mai ușor de apucat și cărat de colo-colo.

Plușurile

Sunt drăgălașe, însă este imposibil ca un copil să nu primească de-a lungul timpului măcar unul. Respectiv, jucăria ta s-ar putea să stea în camera copilului într-un colț foarte îndepărtat.

Jucării pentru copii mai mari

Oricât de inteligent este copilul, jucărille patru ani plus nu îi vor aduce niciun beneficiu. Fie îl vor frustra, fie le va arunca într-un colț. Excepție fac doar jucăriile despre care știi că le poate duce. Dacă el face puzzle de la doi ani jumate, la trei ani nu îi iei puzzle de opt piese. Încerci unul de 30 de piese, chiar dacă pe el scrie patru ani plus.

Mașini cu telecomandă

Poate spre vârsta de trei ani, această jucărie poate deveni interesantă. Însă în jurul vârstei de doi ani, s-ar putea să nu îl atragă. Dacă totuși vrei să testezi asta, încearcă o mașină de dimensiuni medii, cu o telecomandă simplă. Mișcările de rotație nu sunt foarte bine dezvoltate la această vârstă, așa că 2-4 butoane simple se pot dovedi mai potrivite.

Dacă nu este copilul tău, evită jucăriile zgomotoase!

Când vrei să alegi cadouri pentru copii mici, dar tu nu ai cel puțin unul, s-ar putea să ai parte de o provocare. Și chiar dacă ești mamă, nu uita că fiecare părinte este diferit.

Nu sunt puțini părinții care nu vor așa ceva. Și aici apar două categorii de probleme.

  • Prima categorie este cea în care părinții nu stau bine cu nervii. Credibil sau nu, sunt părinți care nu vor să audă jucării cu zgomote puternice pentru că îi irită. O mamă obosită care trebuie să suporte zgomote puternice precum o picătură chinezească nu este cel mai bun context pentru un copil.
  • A doua categorie de probleme este cea în care nu știi ce te așteaptă. Adică există posibilitatea ca un copil de doi ani și jumătate să țină jucăria activă pe toată perioada vizitei tale. În teorie, e amuzant. În practică…un dinozaur urlător timp de o oră nu e tocmai o piesă de Mozart.