Există părinți care cred că analizele la copii trebuie făcute doar când aceştia sunt grav bolnavi, alții sunt de părere că analizele trebuie efectuate cât mai des, pentru siguranța copiilor şi liniştea lor. Copii au asistență gratuită de la medicul de familie, aşa că de fiecare dată când se îmbolnăvesc, medicul de familie indică analizele care trebuie efectuate, în funcție de simptomele pe care le are copilul.

Specialiştii consideră că analizele la copii trebuie indicate de medicul de familie, iar părinții, la primul semn de boală al copilului, să se prezinte de urgență la medic pentru că acesta este autorizat să consulte copilul şi să ia decizii cu privire la setul de analize care trebuie efectuate, dacă trebuie efectuate.

„Medicii au foarte mare grijă de copii, dacă sunt solicitați atunci când trebuie, adică la primele semne de boală, însă părinții sunt refractari. Tratează copiii empiric, iar cazul se agravează şi abia atunci ajung la medic, iar aceste greşeli duc la cazuri de nerezolvat. Orice mamă are în casă un termometru şi ar trebui să îl folosească atunci când este nevoie. Este foarte important ca atunci când un copil tuşeşte sau îi curge nasul, părinții să nu îi mai permită să meargă la şcoală sau grădiniță. La orice simptom de boală copiii trebuie să fie supravegheați acasă”, a declarat dr. Jenica Arecco, medic de familie.

Analize solicitate cel mai des de părinți

Cele mai uzuale analize pentru copiii mici pe care părinții le solicită în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sunt: hemoleucograma completă, colesterolul, calcemia, glicemia, fibri-nogenul, urmate de examenul de urină şi urocultură. La acestea se adaugă coprocultura şi examenul parazitologic.

Alte analize care se efectuează, mai ales la intrarea în colectivitate sunt exudatul faringian şi cel nazal. Aceste analize sunt indicate copiilor care răcesc des şi au afecțiuni la nivelul aparatului respirator. Controlul colesterolului se face atunci când copilul este fie obez, fie supraponderal din cauza alimentației nepotrivite, bogată în grăsimi şi dulciuri, dar nu numai. Începând cu vârsta de 5 ani trebuie urmărită şi tensiunea arterială.

Medicul ortoped trebuie şi el contactat pentru a vedea dacă cel mic are probleme ortopedice sau deviații ale coloanei vertebrale. Scolioza şi lordoza apar de la vârste fragede şi trebuie corectate din timp, pentru a putea fi tratate. Foarte important este şi controlul dentar care este indicat încă de la apariția primilor dinți de lapte, potrivit specialiştilor.

Pe lângă aceste analize de rutină, medicii sunt de părere că cei mici ar trebui să facă examinările periodice, în funcție de vârstă.

Analizele se fac pe baza unui barem, periodic, de evaluare, de exemplu pentru copiii până la 5 ani se face evaluarea periodică, anual, dar în rest analizele sunt indicate în funcție de patologia copilului.

„Sunt cazuri în care mămicile vin şi cer toate analizele, dar nu se poate. Dacă pe copil îl doare în gât, analizele se indică conform diagnosticului pus de medicul de familie sau pediatru. Pledăm pentru prevenție, să nu mai existe automedicație, iar părinții să se prezinte din timp la medic. S-au înmulțit cazurile de boli infecțioase deoarece multe mame refuză vaccinarea. Trebuie educate mamele pentru a crea o legătură strânsă cu medicul de familie. Dacă nu se poate contacta medicul de familie acestea nu trebuie să se sfiiască să apeleze la secția de urgențe, deoarece copilul nu este refuzat”, specifică specialistul.