Cunoașterea unei limbi străine reprezintă, cu siguranță, o oportunitate. Și odată ce copiii asimilează informația mai repede și mai ușor decât un adult, mulți părinți își doresc ca micuții lor să învețe cât mai multe limbi în copilărie. 

Câte limbi străine poate învăța un copil în același timp? Ar trebui să stăpânească bine o limbă străină înainte de a trece la următoarea? 2 sau 3 limbi străine sunt prea multe pentru un copil? Care este vârsta potrivită pentru a începe studiul unei limbi străine? Acestea sunt întrebări comune în rândul părinților care își doresc să crească copii bilingvi sau multilingvi.

Înainte de răspunde la aceste întrebări, este important să menționăm că odată ce fiecare copil este unic, și capacitățile lui sunt diferite, drept urmare, nu trebuie să generalizăm. Câte limbi poate învăța un copil în același timp depinde de mai mulți factori.

Ce limbi vorbesc părinții?
Principalul factor în determinarea numărului de limbi pe care un copil le poate învăța în același timp este reprezentat de limbile vorbite de părinți. Întrucât copiii își petrec majoritatea timpului cu părinții, limbile vorbite de părinți sunt, de obicei, cele mai influente și evident, preluate natural de copil.

Părinți care vorbesc doar limba comunității în care trăiesc
Dacă părinții vorbesc numai limba comunității unde trăiesc, dar își doresc cu tot dinadinsul ca picii lor să cunoască mai multe limba, vor trebui să investească timp, efort și bani. Asta nu înseamnă că nu pot învăța, ci că presupune un efort mai mare și o limitare în ceea ce privește numărul de limbi învățate din cauza lipsei de expunere. Totuși, cursurile de limbi străine, comunicarea pe rețelele de socializare cu vorbitori nativi, emisiunile și filmele într-o anumită limbă străină, pot fi de mare ajutor.

Părinți care vorbesc o singură limbă, dar nu cea a comunității în care trăiesc
Dacă un copil vorbește acasă, cu părinții, într-o limbă, iar în comunitate (la școală, grădiniță) în altă limbă, atunci are toate șansele de a deveni bilingv în mod natural. În acest caz, copilul poate învăța cu ușurință a treia limbă străină, într-un alt cadru (de exemplu, dacă studiază la școală).

Un părinte care vorbește o singură limbă, altul care vorbește mai multe
Dacă fiecare părinte vorbește o limbă diferită, atunci, atât timp cât copilul este expus la ambele, ar putea să le învețe natural. Dacă niciuna dintre limbile vorbite în casă nu le reprezintă pe cele ale comunității, există oportunitatea învățării unei a treia, destul de natural (de exemplu: mama vorbește română, tatăl vorbește franceză, iar familia locuiește în Anglia).

Problemele cu care se pot confrunta copiii care învață mai multe limbi în același timp
Totuși, înainte de a lua hotărârea că micuțul tău va fi poliglot, încearcă să fii obiectiv și să analizezi corect resursele pe care le ai. Uneori e mai bine să cunoști una sau două limbi, dar să le vorbești fluent, decât să ai cunoștințe minime în 6 limbi străine. 

Deși poate părea ușor pentru un copil să învețe mai multe limbi în același timp, expunerea în mod constant este importantă. Sunt multe lucruri necesare pentru ca un copil să devină bilingv sau multilingv, iar cele mai importante sunt resursele și expunerea.