În cazul în care copilul tău de 2 anișori și știe doar câteva cuvinte (să zicem vreo 10-20), ar trebui să ceri părerea unui medic pediatru. Acesta l-ar putea examina și eventual programa pentru o serie de evaluări. Întârzierea vorbirii la copii poate fi un semn precoce al altor probleme de dezvoltare.

Deși fiecare copil crește și se dezvoltă în ritmul propriu, dezvoltarea vorbirii tinde să urmeze o cale destul de previzibilă.

Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor:

  • Pot spune fraze simple, cum ar fi „mai mult lapte”
  • Pot pune întrebări formate din două cuvinte cum ar fi „Merge pa pa?”
  • Pot înțelege întrebări simple
  • Folosesc aproximativ 50 sau mai multe cuvinte

Caracteristici pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani:

  • Vorbesc în fraze sau propoziții cu două și trei cuvinte
  • Folosesc cel puțin 200 de cuvinte și până la 1.000 de cuvinte
  • Își pot spune numele
  • Se pot referi la sine cu pronumele (eu, al meu sau a mea)
  • Pot fi înțeleși de cele mai multe ori de familie sau prietenii apropiați

Sfaturi pentru părinți:

Comunică cu copilul. Această activitate este cea mai benefică pentru dezvoltarea lui din absolut toate punctele de vedere. Așa, copilul învață să vorbească și mai ales să își exprime gândurile. Studiile au arătat că este benefic ca atunci când vorbesti cu cel mic, să vorbești mai tare și să accentuezi intonația.

Citește-i copilului. Se știe că vorbirea auzitp stimuleazp creierul copilului. Optează pentru cărți cu multe imagini colorate și subiecte interesante, în care cel mic s-ar putea regăsi.

Ascultă copilul. Cu cât îl lași să vorbească mai mult, îl asculți, îi dai ocazia să se simtă important, cu atât limbajul lui va fi mai complet.

Dacă al tău copilaș are întârzieri de vorbire, medicul poate lua în considerare posibilele motive care stau la baza unei întârzieri de vorbire, de la probleme de auz la tulburări de dezvoltare. Dacă este necesar, copilul va fi consultat de un specialist ORL, un audiolog sau pediatru.

Opțiunile de tratament pentru dezvoltarea vorbirii copilului depind de ceea ce provoacă întârzierea vorbirii și de severitatea acestuia. Cu toate acestea, atunci când sunt tratate timpuriu, întârzierile și tulburările de vorbire și limbaj se îmbunătățesc în general în timp.