Cu siguranță, sarea este importantă în alimentația celor mici, deoarece contribuie la dezvoltarea armonioasă a musculaturii, a stomacului, dar și la funcționarea optimă a nervilor, fiind un component esențial din sânge. Copiii au nevoie de sare pentru o creștere sănătoasă, însă în cantitate foarte redusă. Excesul de sare le poate dezvolta mai târziu o preferință pentru mâncărurile sărate, ducând la un consum și mai mare și, implicit, la riscul unor probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială peste limitele normale. Totodată, până la împlinirea vârstei de un an sarea nu ar trebui să facă parte din alimentația bebelușului.

Când te gândești la câtă sare îi dai copilului tău, ai tendința să iei în calcul doar sarea din solniță, pe care o adaugi ca să dai gust mâncărurilor. Totuși, aproximativ trei sferturi din aportul de sare provine din alimentele pe care le cumperi: pâine, cereale, piureuri de legume, biscuiți... Iată deci că e foarte ușor să-i dai micuțului tău prea multa sare, fără să-ți dai seama de asta.

Câtă sare dăm copiilor în funcție de vârstă?

  • până la 12 luni – mai puțin de un gram de sare pe zi (mai puțin de 0,4 grame de sodiu);
  • 1-3 ani – 2 grame de sare pe zi (0,8 grame de sodiu);
  • 4-6 ani – 3 grame de sare pe zi (1,2 grame de sodiu);
  • 7-10 ani – 5 grame de sare pe zi (2 grame de sodiu);
  • de la 11 ani în sus – 6 grame de sare pe zi (2,4 grame de sodiu).

Cum să diminuezi consumul de sare a copilului?

Multe dintre alimentele hrănitoare pe care le cumperi pentru copil, inclusiv brânza, sunt conservate cu ajutorul sării. Aceste alimente fac parte dintr-o dietă sănătoasă – nu te gândi să le excluzi de tot. Ceea ce poți face este să limitezi porțiile la o una-două pe săptămână.

Alte sfaturi pentru reducerea consumului de sare:

  • nu îi da micuțului prăjeli și mâncăruri de tip fast-food;
  • înlocuiește covrigeii și biscuiții cu gustări sănătoase, din fructe și legume;
  • gătește mereu acasă și folosește din plin ierburi aromate și alte condimente ca să dai gust mâncării (așa vei pune mai puțină sare în farfurie);
  • alege conserve și semi-preparate care nu conțin foarte multă sare;
  • citește întotdeauna etichetele produselor înainte de a le cumpără și pune-le în coș doar pe acelea care au un nivel scăzut de sodiu.

Ar trebui să-ți faci griji în privința cerealelor?

Nu te grăbi să excluzi cerealele din alimentația celui mic; mai degrabă, alege-le pe cele potrivite. Unele cereale conțin mai multă sare decât altele, așa că citește cu atenție lista de ingrediente de pe ambalaj și cumpără sortimentul cu cel mai scăzut nivel de sodiu. Nu uita că aceste cereale sunt îmbogățite cu vitamine și fier, iar micuțul tău are nevoie de ele că să crească frumos.

Câtă sare trebuie să conțină cerealele celui mic?

Mai puțin de 0,7 grame (sau 0,27 grame de sodiu) / 100 de grame de cereale. Optează pentru cereale integrale și care nu conțin nici foarte mult zahăr (mai puțin de 8 grame de zahăr la 100 de grame de cereale) și evită-le pe cele care au ulei sau grăsimi.

Sarea în alimentația bebelușului

Așa cum era de așteptat, bebelușii (copilașii sub un anișor) au nevoie de foarte puțină sare (mai puțină decât copiii mai mari). Asta deoarece rinichii lor nu pot procesa cantități mai mari de sare. Un bebeluș alăptat primește cantitatea ideală de sare din laptele matern. În același timp, și laptele praf are o cantitate potrivită de sare, așa încât nu trebuie să adaugi nimic la el (în afară de apă). Mai târziu, când vine momentul să treceți la alimentația solidă, e foarte important să NU pui sare în mâncarea celui mic.

Totodată, evită să-i dai micuțului alimente gata preparate care nu sunt destinate bebelușilor. S-ar putea să conțină prea multă sare. În plus, trebuie să ai grijă la etichete. Multe dintre piureurile și cerealele pentru bebeluși pot conțin multă sare.