În sezonul estival părinții ar trebui să-ți protejeze copiii de razele agresive ale soarelui și să aibă grijă ca cel mic să fie mereu hidratat corespunzător. Metabolismul copilul este considerabil mai rapid decât cel al adulților, în plus, copiii sunt mult mai activi decât adulții, în special în timpul verii. Se mișcă foarte mult, transpiră foarte mult, așa că cheltuie o mulțime de energie și apă. Prin urmare, copiilor le este pur și simplu necesar să-și refacă în mod regulat rezervele de apă din organism prin urmare, trebuie să bea.

Sugarilor care sunt alăptați, le este suficient laptele matern care înlocuiește și mâncarea și apa. Cu toate acestea, dacă este foarte cald, îi puteți oferi copilul puțină apă. Dacă copilul îi va fi sete, va lua o înghițitură. Medicii pediatri au estimat că în medie, un bebeluș până la un an, pentru funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor corpului, ar trebui sa bea nu mai puțin de 120-150 ml pentru un kilogram de greutate corporală pe zi.

Dacă bebelușul bea mult mai puțin decât cantitatea necesară de lichid există riscul de deshidratare, care este periculos pentru viața și sănătatea copilului. Dacă dimpotrivă, bebelușul consumă o cantitate mai mare de lichid, acest lucru îi poate afecta funcționarea normal[ a rinichilor și poate indica diferite boli sau o dietă incorectă (dacă dieta este dominată de alimente dulci sau grase, sete este una destul de puternică).

Ce-i de făcut când copilul nu bea deloc apă sau bea prea multe lichide?  

Foarte des, părinții se confruntă cu două extremități în ceea ce privește problema consumului de lichide în sezonul cald: copilul nu bea deloc sau bea prea mult! Punctele de vedere ale experților cu privire la aceste aspecte.

Refuzul de a bea când afară este foarte cald, poate duce la deshidratare, astfel încât este nevoie de a convinge copilul sa bea măcar câte un pic, mai ales atunci când e afară și își petrece în mod activ timpul, energia și apa. Încercați să convingeți copilul să bea, dacă refuză păcăliți-l. Mai întâi încercați să-l convingeți să bea apă obișnuită dint-o sticluță mică, colorată, comodă astfel încât copilului să-i fie interesant și ușor de băut.


De asemenea, îi puteți oferi copilul să bea apă ca și un adult, dintr-o cană obișnuită, această opțiune îi poate plăcea. Încercați să experimentați, poate copilului îi place să bea din pai sau cu biberonul, în acest caz toate opțiunile sunt bune. Dacă totuși copilul refuză, oferă-i compot de casă, majoritatea copiilor adoră compoturile

Setea excesivă la un copil poate indica diabetul zaharat

De asemenea, setea poate să apară ca urmare a folosirii alimentelor prea sărate, grase sau a alimentelor dulci. Dar se întâmplă că copilul să bea prea mult și pentru că îi plăcea băutura pe care i-o dați, cum ar fi de exemplu, compotul de fructe. Încercați să-i oferiți copilului apă pentru copii, aceasta este sigură și foarte utilă. Dacă nu ajută, adresați-vă medicului dvs. pentru recomandări și cereți să vă dea îndreptare pentru un test de sânge.

Este important să se respecte un regim în ceea ce privește consumul de lichide pe timp de căldură. Asigurați-vă că bebelușul bea apă regulat, de preferat apă pentru copii, sau altă băutură pe care copilul este de acord să o bea. Nu este necesar să forțați copilul să bea, dar asigurați-vă că îi oferiț de băut la fiecare oră, deaorece de asta depinde starea de sănătate a copilului tău!