Unele lucruri sunt destul de clare atunci când vorbim despre alimentația copiilor mici. Mesele copiilor trebuie organizate în 3 mese principale și 2 gustări, spațiate astfel încât să permită un repaus gastric de aproximativ 2 - 3 ore, fără a afecta programul de somn al copilului. În acest mod, dacă copilul decide că nu îi este foame și refuză să consume masa sau gustarea, nu va aștepta mai mult de 3 ore până când este programată următoarea masă. Iar o masă nu trebuie să dureze mai mult de 15 – 30 de minute, respectiv 10 – 15 minute gustarea.

Unele detalii precum estimarea porțiilor pun însă în dificultate părinții. În linii mari, copiii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani ar trebui să consume 1/4 până la 1/2 din porția standard recomandată pentru o persoană adultă, aceste aproximării fiind mult mai specifice în funcție de grupele alimentare majore pe care le reprezintă.

Recomandări privind consumul caloric

Necesarul de calorii al copiilor mici se estimează în funcție de vârstă și activitatea fizică desfășurată (valorile următoare nu țin cont de particularitățile biologice de dezvoltare ale copilului):

  • 1 – 2 ani: 900 – 1000 calorii;
  • 2 – 3 ani: 1000 – 1200 calorii, copil sedentar;
  • 2 – 3 ani: 1000 – 1400 calorii, copil moderat activ sau activ.

Recomandări privind porțiile de alimente

Lapte și produse derivate: 3 porții zilnice

  • 1 porție lapte: 110 – 170 ml;
  • 1 porție iaurt: 75 – 125 g;
  • 1 porție brânză moale: 50 – 75 g brânză Cottage/ brânză dulce de vacă/ urdă;
  • 1 porție de brânză tare: 15 – 45 g telemea/ cașcaval/ mozzarella.

Surse de proteine non-lactate: 2-3 porții zilnice

  • 1 porție de carne roșie slabă/organe/ pește/ carne de pasăre: 30 – 45 g;
  • 1 porție de ou: 50 g = 1 ou de dimensiune medie;
  • 1 porție de leguminoase: 25 – 50 g;
  • 1 porție de oleaginoase: 15 g;
  • 1 porție unt de arahide: 1/2 – 1 linguriță.

Fructe și vegetale: 3 porții fructe și 3 de legume zilnice

  • 1 porție: 2 linguri sub formă de piure cu consistență densă, până la 1/2 cană proaspete/gătite întregi;
  • 1 porție: 50 – 75 ml suc din 100% fructe și/sau legume.

Fulgi de cereale, pâine, paste, orez și alte amidonoase: 5 porții zilnice

  • 1 porție de pâine: 1/2 – 1 felie medie (15 – 30 g);
  • 1 porție de cereale: 15 – 30 g;
  • 1 porție terci de ovăz/ ovăz gătit: 30 – 75 g (1/4 – 1/2 cană);
  • 1 porție de orez fiert: 30 – 75 g (1/4 – 1/2 cană);
  • 1 porție de paste gătite: 30 – 75 g (1/4 – 1/2 cană);
  • 1 porție de cartofi piure: 15 – 60 g (1 – 4 linguri);
  • 1 porție de brioșă: 1/2 – 1 brioșă de dimensiune mică;
  • 1 porție de clătite: 1/2 – 1 clătită mică;
  • 1 porție de biscuiți: 1/2 – 1 biscuite obișnuit;
  • 1 porție de biscuiți tip crackers: 2 – 4 bucăți.

Exemplu de meniu pentru copii de 1-3 ani

Mic dejun:

  • 1/2 pahar lapte integral sau 110 ml (1 porție lactate);
  • 1/2 cană de terci de ovăz (1 porție cerealiere);
  • 1/2 cană pară feliată sau 1/2 fruct (1 porție fruct).

Gustare:

  • 1/2 cană măr feliat sau 1/2 fruct (1 porție fructe);
  • 45 g brânză (1 porție lactate).

Prânz:

  • 1 sandviș compus din 1 felie de pâine integrală (1 porție cerealiere) și 15 g carne de curcan (1 porție proteine non-lactate);
  • 1 cană de frunzoase verzi amestec (1 porție legume) și 1 linguriță de ulei de măsline (1 porție grăsimi).

Gustare:

  • 2 – 4 biscuiți tip crackers (1 porție cerealiere);
  • 1 – 2 linguri de hummus (1 porție proteine non-lactate).

Cină:

  • 1/2 cană de orez (1 porție cerealiere);
  • 30 g pește gătit la cuptor (1 porție proteine non-lactate);
  • 1/2 cană spanac (1 porție legume) sotat într-o lingură de ulei de măsline (1 porție grăsimi);
  • 1/2 pahar lapte integral sau 110 ml (1 porție lactate).

Bilanț nutrițional:

Lactate: 3 porții

Cerealiere: 4 porții (cantitățile maxime)

Fructe și vegetale: 4 porții (cantitățile maxime)

Surse de proteine non-lactate: 3 porții

Grăsimi: 2 porții de ulei vegetal

Apă: la cerere, inclusiv în timpul meselor/gustărilor, dintr-o ceașcă și se vor servi înghițituri mici și rare.