Copilașul tău crește, se maturizează și are nevoie de tot mai multă socializare. În același timp, a venit timpul să te întorci la locul de muncă, iar asta înseamnă că ar trebui să faci o alegere importantă în privința activităților copilului din timpul zilei. Vine o vreme când orice mămică își pune întrebarea: ce e mai bine? Să îmi las copilul cu bona, cu bunica sau să îl dau la grădiniță? Haideți să ne analizăm împreună.

Las copilul cu o bona?

Bona: o alegere de cele mai multe ori dificilă. Cu experiență sau fără? Tânără sau nu? O persoană cunoscută sau aleasă prin interviu? Trebuie să fii foarte atentă, pentru că în timp copilul tău va împrumuta multe din gesturile, comportamentul și limbajul ei.

Sfatul nostru: alege o persoană de încredere, cu educație, veselă și energică pentru ca puiul tău să fie stimulat în permanență. Stabilește clar de la început reguli pe care va trebui să le respecte (programul zilnic, orarul de masă, de joacă și somn).

Duc copilul la grădiniță?

Grădinița: în jurul vârstei de trei ani este perioada potrivită pentru începerea grădiniței. Este un moment dificil pentru aproape toți copiii. Majoritatea refuză categoric să meargă la grădiniță, iar dimineața îi lași de obicei cu lacrimi în ochi. Poate fi mult mai ușor dacă îți pregătești copilul din timp pentru această experiență.

Sfatul nostru: cu câteva luni înainte încearcă să-i explici unde va merge, încurajează-l, povestește-i ce lucruri frumoase și interesante va face acolo. Cu tact, răbdare și susținere, va trece mai ușor peste momentul despărțirii dimineața. Încearcă să te informezi foarte bine asupra condițiilor pe care le oferă grădinița. Alege o grădiniță în care grupele au cel mul 15/20 copii și oferă o activitate diversificată (activități sportive, învățarea unei limbi străine, activități în aer liber). Vei vedea rezultate în scurt timp.

Las copilul cu bunicii?

Bunicii: sunt o opțiune în cazul în care stau în același oraș, sunt încă în putere și răbdători. Îți poți lăsa copilul în grija lor pentru că sunt cele mai de încredere și iubitoare persone, îl cunosc din primele zile de viață și îl înconjoară cu toată dragostea lor. Totuși, ar putea exagera cu protecția lor și sigur l-ar răsfăța mai mult decât e cazul, iar energia puiului tău îi va epuiza.

Pare a fi o decizie dificilă. Oricare va fi alegerea ta, pentru copilul tău va însemnă o schimbare importantă. Alege gândindu-te în perspectivă, punând întotdeauna educația, și confortul copilului tău pe primul loc.