Abia ce a venit pe lume și deja căutăm cu atenție pe chipul micuțului semnele care ne vor face să declarăm cu mândrie: „Cu mine seamănă!”. Sau să ne întrebăm cu o (mică) doză de spaimă: „Oare o să rămână așa cu pielea roz și pătată toată viața? ori „Cine o fi avut părul creț la noi în familie?”. Asta, dacă nu cumva, mai nerăbdatori, pe când e încă în burtică, ne tot uităm pe ecografia 3D, sucind-o pe toate părțile pentru a desluși trăsăturile viitorului membru al familiei. O să fie înalt? O să aibă ochii albaștri sau poate buzele frumoase ale partenerului de viață?

mamaplus.md

Există atât de multe combinații posibile, încât un singur cuplu poate da naștere la 70 miliarde de copii diferiți. Asta, pentru că fiecare celulă din organismul uman are 80.000 de gene distincte. În principiu, jumătate dintre acestea sunt date de tată, iar jumătate – de mamă.

Și totuși, de ce fiul sau fiica unei perechi nu seamăna mai niciodată exact jumătate cu tatăl său și pe jumătate cu mama sa? În special, din cauza că există gene „dominante” și „gene recesive”, primele fiind mai puternice decât altele și având mai multe șanse să se manifeste în mod evident.

Pe de altă parte, genele recesive se pot manifesta peste generații – ele au fost prezente la unul dintre părinți, dar în formă latentă: iată de ce copilul poate semăna foarte bine cu bunicul său cu mătușa sa.

Inteligența se moștenește?

Fără îndoială, dar, dacă nu e stimulată din copilărie, se poate pierde mare parte din talentul nativ al copilului.

Foarte importante pentru IQ-ul de la maturitate sunt răbdarea, capacitatea de a învăța și de a fi pasionat de un lucru, iar asta se obține numai prin antrenament și prin atenția continuă a părinților la educația intelectuala a celui mic.

Încă de dinainte de a-și dezvolta limbajul, cel mic trebuie stimulat să găsească plăcere în jocurile logice, de construit, de colorat și în poveștile citite seara.

Și dacă părinții sunt grași?

Este foarte posibil ca și copilul să aibă o predispoziție genetică, mai ales dacă amândoi părinții au probleme cu greutatea. Atenție la dieta copilului și obișnuiți-l de mic să fie activ, respectiv să facă un sport.

Mi-aș dori să fie mai înalt…

Știai că există diferite formule pentru a-ți face o idee despre înălțimea pe care o va avea copilul? Se ia în considerare faptul că 80% din înălțime este determinată de combinația de gene moștenite de la mama și tata, iar 20 la sută ține de mediul ambiant în care crește copilul, de alimentație etc.

Rezultatul se află luând în calcul aceste variabile, plus marja de eroare, de maxim 8 cm, posibilă (respectiv, dacă rezultatul tău este 180 cm, este posibil ca băiatul sau fata să aibă la maturitate minim 172 cm și maximum 188 cm).

Copilul va avea RH negativ dacă ambii părinți îl au negativ. Este posibil ca, din doi părinți cu RH pozitiv să se nască un copil cu RH negativ.

Sursa: baby.unica.ro