Peștele este un tip de carne foarte sănătoasă pentru bebeluși, dacă este ales și preparat corespunzător. Aportul său nutrițional este recunoscut de către specialiști, care îl recomandă alături de carnea de pui, ca o alternativă dietetică.

Peștele este bogat în fosfor și este o sursă bună de proteine.

Când se introduce în alimentația bebelușului?

Vârsta introducerii peștelui în alimentația bebelușului poate varia. Multe surse sugerează că trebuie să aștepți până ce copilul împlinește vârsta de 3 ani, însă acest lucru se aplică în cazul consumului de crustacee. Alte surse spun că introducerea peștelui în alimentația bebelușului se poate face când micuțul împlinește 9-10 luni. Mulți sugerează că bebelușii pot consuma pește, începând cu vârsta de 6-7 luni.

Deși alimentele solide nu ar trebui introduse înainte de vârsta de 6 luni, nu există dovezi actuale că întârzierea introducerii lor în această perioadă are un efect semnificativ asupra dezvoltării bolii atopice, indiferent dacă sugarii sunt hrăniți cu lapte matern sau formulă. Acestea includ întârzierea introducerii alimentelor care sunt considerate a fi alergice, cum ar fi peștele, ouăle și alimentele care conțin arahide.

Un interviu recent cu dr. Greer în Medscape Pediatrics spune că: „Acum putem spune mamelor: dacă ați alăptat bebelușul exclusiv la sân până la 4 luni și copilul nu este in pericol de a dezvolta alergie, puteți introduce orice aliment la 6 sau 8 luni.”

Trebuie să discuți, totuși, cu medicul pediatru despre introducerea potențialelor alimente alergene, în alimentația bebelușului.

Beneficiile consumului de pește:

Peștele conține toți cei 9 aminoacizi, ceea ce înseamnă că peștele este una dintre puținele surse complete de proteine. Corpul nostru nu conține aminoacizi, așa că trebuie să-i obținem din alimentele pe care le consumăm.

  • Oferirea de pește micuțului tău este o opțiune foarte sănătoasă și hrănitoare pentru a obține Omega 3s.
  • Peștele este o sursă uimitoare de Omega 3 pur, fără a menționa multitudinea de nutrienți sănătoși de care are nevoie bebelușul tău.
  • Omega 3 din pește îți poate ajuta micuțul să scape de eczeme sau alte afecțiuni ale pielii.

Cum alegem peștele pentru alimentația bebelușului?

Asigură-te că peștele este proaspăt și că are carnea fermă și strălucitoare. Peștele proaspăt ar trebui să aibă branhiile roșii și să aibă un miros proaspăt.

Ce tip de pește îi oferim bebelușului?

Peștele are calciu, fier, zinc și magneziu, iar anumiți pești, cum ar fi somonul, pot conține vitamina D, care este importantă în absorbția calciului.

Academia Dietetică de Nutriție notează că grăsimile din pește promovează dezvoltarea creierului. Când introduci peștele în alimentația bebelușului trebuie să ții cont de următoarele:

  • Peștele trebuie să fie proaspăt;
  • Să nu conțină oase, pentru a evita pericolele de sufocare;
  • Să fie gătit bine (evită peștele crud);
  • Evită să-i oferi bebelușului macrou;
  • Oferă-i bebelușului tău pește cu aromă ușoară, cum ar fi somon sau cod.