Nu toți copiii sunt la fel. Unii învață mai repede să înoate, alții mai târziu, unii vor să meargă la cursuri de înot, iar alții nu vor. Trebuie să știi să recunoști sentimentele și trăirile copilului tău și să-i oferi posibilitatea de a învăța să înoate atunci când este el pregătit.

mamaplus

Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca primele cursuri de înot să fie luate abia după ce copilul împlinește patru ani, vârsta la care copilul și-a dezvoltat abilitatea de a pluti. Până atunci, poți lua în considerare un program părinte – copil.

Lecțiile de înot pentru vârsta de 6 luni – 1 an
La această vârstă, tot ce-ți poți dori este să-ți introduci copilul în apă. Vă puteți juca împreună în piscină, sau puteți merge la o lecție unde împreună cu un instructor vă veți juca, iar copilul NU va învăța să înoate. Printre activități, copilul va învăța cum să stropească, va cânta în apă și vă veți juca multe jocuri amuzante în piscină. Pentru a fi în siguranță, copilul trebuie să stea la tine în brațe tot timpul! Până la vârsta de 3 ani nu ai voie să-l scufunzi. La această vârstă copilul poate înghiți cantități mari de apă, iar apa din piscină conține destule substanțe ce îi pot face rău.

De la 2 la 3 ani
La această vârstă copilul este tot mai curios și mai activ în apă, însă are în continuare nevoie de un adult ca să-l țină. Lecțiile de înot acum presupun în continuare joacă însă cel mic va învăța să-și miște mâinile în apă (să arunce sau să prindă o minge în piscină), să lovească din picioare și să plutească susținut de burtică sau de spate. Important este să nu lași copilul singur în apă nici măcar pentru un minut.

De la 4 la 5 ani
Acum că cel mic și-a dezvoltat abilitățile de coordonare necesare pentru a învăța să înoate, îl poți înscrie la un curs normal cu un instructor. Dacă nu are prea multă experiență în apă, caută ceva ce-l va face pe el să se simtă confortabil. Va învăța să-și scufunde capul în apă între 5 și 10 secunde, să se poziționeze pentru înot fără asistență, să folosească mișcările de coordonare pentru a da din mâini și din picioare ca să înainteze prin apă. Va învăța și măsurile de siguranță în apă.

De la 6 ani
Un copil mai mare își poate ține respirația pentru mai mult timp, poate înota pe sub apă și poate să apuce obiecte căzute pe fundul bazinului. Va putea să sară în apă și să iasă singur la suprafață. La această vârstă nu trebuie să fii în apă cu copilul, însă tot va avea nevoie de supraveghere în timpul activităților de la piscină.

Sursa