Știm bine cât este de greu să îți păstrezi calmul în momentul în care copilul urlă ca din gură de șarpe atunci când îl pui în cărucior. Îți spunem din start – dacă te enervezi sau intri în panică, nu câștigi nimic. Din contră, copilul îți simte starea și se agită și mai mult, iar plimbarea este compromisă. Păstrează-ți calmul și când împingi căruciorul cu o mână, iar cu cealaltă susții un bebeluș de peste cinci kg. Și chiar și când vecina te întreabă, inocent, de ce nu îl pui în cărucior, să te odihnești și tu puțin, că arăți cam obosită. Vezi în continuare și alte sfaturi utile dacă te confrunți cu această problemă.

Descoperă ce îl deranjează

Unii bebeluși au un motiv clar și concret pentru care nu vor să stea în cărucior. De pildă, chiar dacă nu sunt cu fața către soare, cerul albastru deschis este prea luminos și îi deranjează. Salteluța căruciorului poate părea rece după contactul cu brațele mamei sau poate fi prea caldă, într-o zi de vară și așa toridă. Sau poate că pur și simplu bebe e deranjat că nu te mai vede pe tine sau nu prea mai vede nimic din ceea ce se petrece în jurul său.

Perseverează în momente diferite

Unii părinți reușesc să îl împrietenească pe cel mic cu căruciorul așezându-l doar atunci când este deja foarte obosit și câteva clipe de legănat îl adorm oricum. Alții aleg momentul când cel mic este fericit, mulțumit, sătul și binedispus, astfel că încearcă să facă tranziția din brațe în cărucior având o abordare pozitivă. Tu îți cunoști cel mai bine bebelușul și probabil că știi deja care dintre abordări ar putea avea cele mai mari șanse de succes, în ce momente ale zilei sau ale programului său micuțul este cel mai dispus să colaboreze.

Dă-i ceva de făcut

Căruciorul este foarte plictisitor pentru bebelușii cu vârsta mai mică de șase luni, care nu stau încă în șezut și care, culcați pe spate, văd în cel mai bun caz chipul adultului care îi plimbă. Nici cerul nu e o priveliște foarte interesantă, iar când câte un străin curios se apropie suspect de mult, iar mama nu se vede pe nicăieri, lucrurile sunt cu atât mai neplăcute.

Poți atașa la capotina căruciorului jucării speciale pentru bebeluși. Poți pune lângă el o jucărie pe care să o apuce și să o manevreze. Dacă crezi că reziști să faci asta pe toată durata plimbării, îi poți cânta, povesti sau poți face fețe amuzante ca să îl ții ocupat.

Asociază căruciorul cu ceva plăcut

Lui bebe îi e foame și mănâncă lapte din biberon? Pune-l în cărucior înainte de a-i oferi masa. A crescut și stă deja în șezut? Dă-i o felie de măr pe care să o roadă în timpul plimbării. Încearcă, totuși, să eviți caloriile goale din covrigi, biscuiți sau gustările pline de sare și ulei, cum sunt veșnicii pufuleți. Folosește căruciorul pe post de scăunel: așază-te pe o bancă în fața lui și jucați-vă ceva amuzant împreună, ca să îi distragi atenția de la faptul că stă în cărucior. Pune-l în cărucior ca să îi dai o gustare în parc. Arată-i alți bebeluși în cărucior și, mai ales, fii foarte, foarte amuzantă.

Evită asocierile neplăcute

Un bebeluș care este lăsat să plângă neconsolat în cărucior nu se va simți în siguranță când este așezat acolo. Un copil care este pus în cărucior ca să puteți pleca val-vârtej din parc când el era în toiul distracției nu va îndrăgi acest mijloc de transport. Nu asocia căruciorul cu lucruri care îi produc frustrare sau supărare.

În sfârșit, ai răbdare și împacă-te cu ideea că, pur și simplu, există și copii care nu stau niciodată în cărucior sau care îl acceptă abia mult mai târziu, după vârsta de un an. Nu-i nimic, privește partea bună a lucrurilor: vei fi mai activă și vei avea o formă fizică de invidiat!