Psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că problemele părinților, lipsa banilor, dezinteresul faţă de educația celor mici, au generat un adevărat efect de bumerang, cu repercusiuni grave asupra minorilor. Copiii, chiar de la cele mai fragede vârste, nu mai interacționează şi, mai grav, încep să nu mai aibă sentimente de empatie. Unii dintre ei ajung mai târziu să aibă probleme grave cu legea.

Specialiştii spun că agresivitatea copilului nu vine din răutate ci, deseori, comportamentul este moştenit de la părinți.

„În spatele acestui comportament al acestor copii se află o mare nevoie de dragoste, pe care ei cu siguranță nu au primit-o când erau mici. Au trăit într-o familie vulnerabilă în care nu se se acorda timp, nu au fost încurajări, nu au dezvoltat un comportament adecvat”, afirmă psihologul Veronica Cumpănă.

Sfaturile specialiştilor trebuie ascultate si pot avea ca efect educarea în timp a unui comportament exemplar. Părinții trebuie să creeze şi participe la jocuri impreună cu copilul, să-i ofere emoție prin poveştile pe care i le împărtăşeşte şi să-l țină departe de filmele şi jocurile violente.

„Este important să lucreze un psiholog cu aceşti copii, ca să reducă această agresivitate. Se lucrează la autocontrol, metode care fac ca ei să-şi  stăpânească această această agresivitate să o redirecționeze în altă parte şi dezvoltarea empatiei. Cum se simte celălalt, ce simte”, mai spune Veronica Cumpănă, psiholog.

Dacă părinții îşi neglijează copii, familia riscă să ajungă în evidența asistentului social

Asistentul social are rolul de a evalua problemele şi poate asigură accesul la unele prestaţii sociale. În unele cazuri, însă, nici asistentul social nu mai poate interveni util în familiile cu multiple probleme, iar minorii ajung să comită infractiuni.

Potrivit datelor poliției, în 2021, s-a constatat că 1.163 de minori, printre casre şi 76 de fete, au participat la 695 infracțiuni.

„În cazul în care copii săvârşesc unele fapte ilegale, ca urmare a echivării unor părinți de la executarea unor obligațiuni, atunci aceşti părinți sunt atraşi la răspundere contravențională. Sunt pedepsiți cu amenzi. Totodată, copilul care săvârşete o infracțiune şi poate fi atras la răspundere, atunci competența efecturării umării penale pe asemenea cazuri ține exclusive de competența procuraturii”, susține Iurie Podarilov, şeful Inspectoratului General al Poliției.

În penitenciarele din Republica Moldova sunt încarcerați 57 de minori.