Mintea sănătoasă se dezvoltă mereu într-un corp sănătos. Părinții de azi sunt mult mai atenți la aptitudinile copiilor lor și încearcă să-i stimuleze de mici pentru a le dezvolta la maximum potențialul intelectual și fizic. Fără a cădea în extrema suprasolicitării copilului, trebuie să-l urmărești de mic și să-i oferi cât mai multe șanse să-ți arate ce activitate preferă dintre toate!

În primul și-n primul rând, trebuie să petreci zilnic un timp de calitate cu copilul tău, mai ales în primii ani de viață, în care el se hrănește cu iubirea părinților săi. Activitatea preferată a copiilor de 0-6 ani este orice activitate făcută alături de mami și de tati. În timp ce vă jucați pur și simplu, fii atent(ă) la câteva semne:

 • dacă cel mic dansează şi pe muzica de la reclame (ai putea încerca baletul, dansul modern sau cel sportiv);
   
 • dacă aleargă şi când ar trebui să meargă liniştit (gândeşte-te la atletism, dar şi la sporturi care presupun alergare: tenis, fotbal, handbal, patinaj);
   
 • bate mingea de dimineață până seara (orientează-te spre jocurile cu mingea: fotbal, volei, handbal, baschet, dar şi la tenis, ping-pong, hochei);
   
 • nu s-ar mai da dus din băiță (alege înotul sau alte sporturi care se practică în apă);
   
 • face echilibristică pe toate bordurile, barele şi obstacolele întâlnite în cale (gândeşte-te la gimnastică, dar şi la sporturile care pun accent pe echilibru, cum ar fi scrima, alpinismul);
   
 • vrea să se lupte cu toți care îi ies în cale (gândeşte-te la sporturi care să îi satisfacă nevoia de „agresivitate”, dar care să îl disciplineze şi să îi canalizeze pozitiv această tendință: karate, judo, scrimă).

Fiecare activitate are vârsta ei!

La prima vedere, toate sporturile aduc beneficii. În realitate însă, chiar şi cele mai „inofensive” pot face mai mult rău decât bine când vine vorba despre corpul în plină dezvoltare al unui copil mic.

La 3-4 ani, specialiştii recomandă doar folosirea tricicletei, înotul, dansul, patinajul sau schiul şi, mai ales, joaca în aer liber. Accentul cade pe mişcare, nu se poate vorbi încă de competiție sau performanță.

După 6 ani va fi momentul să decideți împreună dacă vrea să învețe şi tenis, judo sau un joc de echipă. Iar mai târziu, în adolescență, va fi liber să practice aproape orice sport. Mai puțin haltere, culturism, fitness, recomandate doar după încheierea creşterii în înălțime. Cât privește lectura, muzica, artele, dacă ai un copil talentat, și-i place ceea ce face, niciodată nu-i prea devreme ori prea târziu să începi!

0-1 ani - înotul și gimnastica

Prima activitate pe care copilul tău o poate face în afara casei și cu instructor este înotul. Poate începe primele ședințe odată cu diversificarea alimentației, iar după 4 ani poate face antrenamente în grup, fără a fi nevoie de asistența părinților. Caută un club sportiv în zona în care locuiești și verifică dacă au cursuri pentru bebeluși. Despre înot se spune că este un sport complet, oferă o dezvoltare armonioasă a corpului (întăreşte musculatura care susține coloana vertebrală, măreşte capacitatea respiratorie), stimulând metabolismul. El poate fi practicat în lunile de vară, în bazine deschise, copilul beneficiind în acelaşi timp şi de virtuțile aerului curat, dar şi în restul anului, în sală.

Gimnastica o poți începe încă de la naștere într-un centru de kinetoterapie (cu specialiști în această etapă de vârstă), iar în mod organizat, după 3 ani! O importanță deosebită în corectarea anumitor defecte anatomice o are şi gimnastica medicală. Și gimnastica este un sport complet care îmbină elemente de ritm, mişcare, acrobație, forță, dezvoltând suplețea, agilitatea, frumusețea corpului. Gimnastica sportivă presupune o pregătire specială şi este bine să fie începută la 4-5 ani.

1,5 ani - mersul pe 4, 3, 2 roți

După un an şi jumătate copilul poate merge pe tricicletă, spre 3 ani poate trece la bicicleta cu rotițe ajutătoare, după 5 ani se încearcă scoaterea rotițelor. Este o activitate la îndemâna tuturor şi nu trebuie practicată în cadru organizat pentru a-şi îndeplini cu brio virtuțile – dezvoltă aparatul cardiovascular şi musculatura membrelor inferioare.

După 3 ani – sporturi „albe” și pași de dans

La 3 ani îți poți înscrie copilul la patinaj, iar la 4 ani, copilul tău poate învăța să schieze, cu un instructor talentat! Cât despre săniuş, cu siguranță iarna nu stați degeaba! Sporturile de iarnă au şi avantajul că îl ajută să devină mai rezistent la frig şi la răcelile de sezon.

Patinajulmersul pe role (după 3 ani) sunt sporturi mult îndrăgite de copii, care necesită un bun echilibru, stăpânirea gesturilor şi o condiție fizică bună.

Schiatul (după 4  ani) este un sport de iarnă specific zonei montane, ce dezvoltă echilibrul şi motricitatea. Pentru orăşeni el este destul de costisitor şi greu de practicat în mod regulat. În vacanțele de iarnă însă este un excelent mijloc de petrecere a timpului.

Dansul (după 3 ani) este foarte potrivit atât pentru copiii dinamici, îndrăzneți, cât şi pentru copiii timizi, cu o condiție fizică ceva mai slabă. Dezvoltă grația, suplețea, contribuind la formarea unui trup armonios.

4-6 ani - șah, arte și arte marțiale

După 4 ani îți poți învăța copilul primele mutări de șah. Simți că are talent? Mergi cu el la un club care oferă cursuri de specialitate. Sportul minții n-are vârstă, dar, început la vârsta potrivită, poate crește un adevărat campion!

Vezi că desenează cu plăcere pe pereți? Cumpără-i un șevalet și mergi la cursuri de pictură cu el! Poate că ai un mic Picasso în casă și trebuie să-i acorzi șansa de a-și cultiva abilitățile artistice!

Anumite arte orientale, între care aikido, de exemplu, sunt complet lipsite de agresivitate, dar îi ajută pe copii să se coordoneze, să se concentreze, să aibă răbdare, altele, precum jiu-jitzu, dezvoltă viteza şi rezistența la efort.

Judo este un sport care cere forță, viteză şi îndemânare, aşa că până la 6-7 ani se predă doar sub formă de judo-joc. Indiferent dacă vorbim despre karate sau judo, accentul cade la vârstele mici pe ținuta corectă şi pe inițierea în mişcările specifice.

Beneficiile se vor vedea însă mai târziu, pentru că adolescenții care practică aceste sporturi tind să fie mai calmi, mai echilibrați şi mai înțelepți decât colegii lor de generație.

6-12 ani - lectură, teatru și sporturi de performanță

Lectură: După ce începe să cunoască literele, cultivă-i bucuria de a citi! Și nu pentru că așa trebuie la școală, ci pentru că, un copil care citește va fi mereu cu un pas înaintea celorlați în viață! Cunoașterea înseamnă putere!

Teatru: Sunt multe locuri în care puiul tău se poate „da în spectacol” de la o vârstă fragedă! Îi cultivi talentul, îl scapi de timiditatea de a vorbi în public, îi crește încrederea în sine.

Fotbal: Este cel mai popular sport, cu cele mai multe cluburi de profil. 9 din 10 băieți visează să devină un viitor Messi! Cine știe de unde sare iepurele? Poate fi chiar copilul tău! Este un sport de echipă, care promite faimă, dar implică mult antrenament!

Scrimă: Îi oferă copilului tău odezvoltare armonioasă, controlul mişcărilor, concentrare.

Handbal: Un alt sport popular de echipă ce conduce la o bună pregătire atletică, forță şi rezistență.

Volei: Această activitate presupune o bună pregătire atletică, forță, viteză, spirit de anticipare şi o bună inteligență tactică.

Baschet: Din ce în ce mai popular, dezvoltă spiritul de echipă, inteligența, strategiile, rezistența nervoasă şi la efort.

Rugby: Sportul de contact este recomandat în perioada adolescenței, aduce cu fiecare meci energie, spirit de echipă, combativitate, curaj.

Tenis de masă: Presupune viteză de reacție şi de execuție, rezistență psihică şi o bună pregătire fizică.

Tenis de câmp: Alt sport la care copiii visează de mici! Are grație, ritm, mişcări armonioase şi precise, reflex, viteză, forță.

Canotaj: Este o activitate fizică plină de forță, suplețe, coordonare, rezistență, motilitatea articulară şi a coloanei vertebrale. Este recomandat abia după 14 ani, deoarece solicită un mare efort.

Box: Aduce corpului o dezvoltare armonioasă, rapiditate, curaj, hotărâre şi o bună pregătire tehnică. Nu trebuie confundat cu bătaia dură. Neindicat până la adolescență!

Numai după terminarea perioadei de creştere se recomandă fitness, culturism, antrenament cu greutăți: calea ideală de scădere ponderală şi de sporire a energiei şi rezistenței.