Orice părinte să teme de momentul în care micuțul lui se îmbolnăvește. Adesea, în încercarea de a-și ajuta micuțul, părinții fac însă unele greșeli, o parte dintre ele cu consecințe serioase. Una dintre aceste greșeli este administrarea medicamentelor „după ureche“, fără consultul și avizul medicului. Iată de ce e bine să întrebi întotdeauna pediatrul înainte de a-i da pastile copilului tău, mai ales în primii ani de viață. Bebelușii sunt cu precădere mai vulnerabili la efectele secundare produse de medicamente, așa încât gândește-te de două ori înainte de a-i da pastile, chiar dacă sunt fără rețetă sau medicamente naturiste.
1. Aspirina
Nu îi da niciodată bebelușului aspirină sau alte medicamente care conțin aspirină, decât dacă așa ți-a spus medicul pediatru. Verifică întotdeauna medicamentele pentru copii pe care le cumperi de la farmacie ca să vezi dacă au sau nu aspirină și citește cu atenție etichetele (câteodată, aspirina este trecută pe lista de ingrediente sub numele de „salicilat“ sau „acid acetilsalicilic“). Dacă bebelușul tău face febră sau are alte simptome de răceală, în loc de aspirină, întreabă medicul dacă îi poți da acetaminofen sau ibuprofen, însă ține minte că ibuprofenul nu trebuie administrat micuților care nu au împlinit încă vârsta de 6 luni.
2. Medicamente pentru tuse și răceală (fără rețetă)
În caz de gripă sau răceală, dar și contra tusei, părinții sunt tentați să cumpere pentru bebeluși medicamente uzuale, disponibile fără rețetă și pe care ei înșiși le-au luat de multe ori. Iată de ce e important să știi că nu trebuie să faci niciodată asta. Studiile au arătat că aceste medicamente nu funcționează în cazul copiilor atât de mici, deci nu le pot trata simptomele, ba mai mult, pot fi chiar periculoase, în special dacă sunt administrate în doze mai mari decât cele recomandate. Pe lângă efectele secundare pe care le pot provoca de obicei, cum sunt somnolența, problemele de stomac, erupțiile cutanate și urticaria, medicamentele pentru tuse și răceală pot determina la bebeluși și alte reacții, mai severe: ritm cardiac alert, convulsii și chiar deces. În fiecare an, mii de copilași ajung la spital din cauza supradozei de medicamente contra tusei și răcelii. Dacă bebelușul tău a răcit, încearcă să-i alini simptomele prin câteva remedii casnice, ca de exemplu administrarea de lichide calde, desfundarea nasului cu ajutorul pompiței speciale și folosirea unui umidificator ca să-l ajuți să respire mai bine.
3. Medicamente antivomitive
La fel ca aspirina, medicamentele pentru stările de greață și vărsături (antiemetice) nu trebuie administrate bebelușilor decât la indicația medicului. Majoritatea acceselor de vomă sunt destul de scurte, iar cei mici le pot face față fără ajutorul pastilelor. În plus, medicamentele antivomitive prezintă o serie de riscuri și posibile complicații, care le pot face periculoase. În cazul în care bebelușul tău are vărsături și începe să se deshidrateze din cauza lor, cere sfatul medicului despre ce poți face ca să-l ajuți, dar nu îi da niciodată pastile din proprie inițiativă.
4. Medicamente destinate adulților
Așa cum am mai arătat, părinții își închipuie că pot da bebelușilor medicamentele pe care le iau și ei și că totul va fi bine atât timp cât le administrează o doză mai mică. Acest lucru este însă foarte periculos. Chiar și siropurile pe care le dai copiilor mai mari pot pune în pericol bebelușul, pentru că, în cazul lui, o picătură de sirop va fi mult mai concentrată decât pentru frățiorii lui mai mari. Citește întotdeauna prospectul medicamentelor și, dacă nu se specifică în mod clar care este doza potrivită pentru vârsta și greutatea micuțului tău, nu îi administra acel tratament.
5. Medicamente prescrise pentru alți copii
Medicamentele eliberate pe bază de rețetă și care sunt destinate altor copii (un frățior sau o soră mai mare) ori sunt sunt prescrise pentru a trata o altă boală, vor fi întotdeauna ineficiente, și ar putea fi chiar periculoase pentru bebelușul tău, așa că nu îi administra niciodată așa ceva. Când puiul tău are nevoie de pastile, dă-i-le doar pe acelea prescrise exclusiv pentru el și pentru afecțiunea de care suferă.
6. Medicamente expirate
Aruncă întotdeauna medicamentele expirate, indiferent dacă sunt sau nu cu rețetă, imediat ce au depășit termenul de valabilitate. De asemenea, nu folosi niciodată pastilele care au devenit friabile (se sfărâmă ușor) sau și-au pierdut culoarea – cu alte cuvinte, dacă nu mai arată la fel ca atunci când le-ai cumpărat (e valabil și pentru tine și ceilalți membri ai familiei, nu doar pentru bebeluș!). După ce data valabilității a expirat, medicamentele nu mai sunt eficiente și pot chiar dăuna.
Dacă nu știi ce să faci cu pastilele expirate, întreabă farmacistul care e cea mai bună cale de acțiune. În general, nu e o idee bună să le arunci în toaletă, pentru că pot contamina pânza freatică, infiltrându-se în sursa de apă potabilă. Cu toate acestea, unele medicamente pot fi atât de periculoase pentru bebeluși încât autoritățile sanitare recomandă mai degrabă să le arunci în vasul de toaletă decât în coșul de gunoi, unde pot fi găsite de copii sau de animalele de casă.
Consultă prospectul fiecărui medicament pentru a afla care e cea mai bună modalitate de a te debarasa de el, iar dacă nu găsești acolo niciun fel de informație despre acest lucru, predă pastilele expirate farmacistului sau întreabă dacă există pe plan local vreun program de colectare a medicamentelor vechi și inutilizabile. În cazul în care nu e disponibilă niciuna dintre opțiunile de mai sus, varsă conținutul flacoanelor, foliilor și sticluțelor de medicamente într-o pungă sau un recipient închis ermetic, după ce ai pus înăuntru și ceva nepalatabil (necomestibil), cum ar fi zațul de cafea sau nisipul din litiera pisicii, astfel încât să nu atragă atenția animalelor care îl pot găsi.