Expus la mediul exterior, indiferent că vorbim despre mersul la magazin, plimbările în parc sau orele petrecute la creșă ori grădiniță, copilul se va confrunta frecvent cu răcelile, în timp ce își consolidează sistemul imunitar. Strănut, tuse, nas înfundat sau febră sunt simptome care te vor pune de multe ori pe gânduri chiar și la vârste mai mari.

Ceea ce mulți părinți nu știu însă este faptul că multe astfel de răceli nu necesită medicație, ci doar tratarea simptomelor și asigurarea unor condiții prielnice vindecării. Ce trebuie și ce nu trebuie să faci atunci când copilul este răcit? Află din recomandările acestui ghid!

Evită antibioticele

Între afecțiunile virale și cele bacteriene există diferențe subtile a căror identificare ține de medicul specialist.

Dacă cel mic este afectat de un virus și îi administrezi antibiotice, nu vor avea niciun efect asupra organismului patogen, dar corpul poate dezvolta rezistență și acestea nu vor mai funcționa la fel de bine, când va fi cu adevărat nevoie de aceste medicamente.

Evită deci să îi dai antibiotice copilului chiar dacă este vorba despre pastile care ți-au fost prescrise de doctorul pediatru sau de familie cu ocazia unei afecțiuni anterioare.

Întreruperea medicației

Dacă totuși este vorba despre o infecție bacteriană și medicul îți recomandă antibiotic, este bine să urmezi tratamentul pentru întreaga perioadă indicată. Unii părinți decid să întrerupă administrarea pastilelor când simptomele încep să cedeze și copilul pare a se simți mai bine.

Ceea ce aceștia nu știu este că, în acest caz, este posibil ca bacteriile să nu fie complet eliminate și să revină mai virulente, dezvoltând în același timp rezistență la medicamentul administrat incomplet.

Verificarea incorectă a temperaturii

Este important să știi că la bebeluși temperatura se măsoară intrarectal și că din acest motiv se consideră febră ceea ce depășește 38 grade C, în timp ce în evaluarea la nivel axial ne raportăm la nivelul maxim de 37 grade C.

Dacă folosești un termometru electronic, este bine să îl păstrezi la locul de măsurare cel puțin 5 minute, chiar dacă scoate acel sunet care te anunță că are deja rezultatul.

Evită împachetările cu spirt sau oțet

În special în cazul bebelușilor, care au o suprafață mică a corpului și pielea mai subțire, este bine să eviți împachetările cu soluții precum oțetul sau spirtul. Aceste substanțe se pot absorbi prin piele, determinând intoxicații cu efecte negative destul de grave, mai ales în cazurile în care gestul se repetă de mai multe ori.

Este suficient să acoperi corpul copilului cu o cârpă, o hăinuță sau un cearșaf umezit în apă călduță (nu rece), care va ajuta la scăderea temperaturii. Schimbă materialul textil de fiecare dată când se încălzește, pentru a susține procesul de răcire.

Administrarea incorectă a antitermicelor

Pentru a avea rezultate bune, antitermicele se administrează la recomandarea medicului, de obicei în frison sau febră de peste 39 grade C. Consultarea unui specialist este importantă pentru a stabili doza corectă în funcție de greutatea copilului.

O cantitate prea mare îi poate face rău, în timp ce o doză prea mică poate duce la interpretări greșite a evoluției bolii, tratând drept febra ce nu cedează la antitermice, o formă care nu a fost de fapt atacată cu concentrația potrivită de substanță activă.

Gestionarea incorectă a mediului

Cei mai mulți părinți au tendința de a crește temperatura în încăpere de îndată ce surprind semne de răceală la copil. Este o măsură greșită pentru că determină uscarea mai intensă a aerului, făcând mucoasa nazală mai vulnerabilă la organismele patogene. O încăpere mai caldă va împiedica, în plus, procesul natural de reducere a febrei prin transpirație și evaporare.

Ceea ce poți face pentru a-i ajuta corpul este să menții un nivel de 20 – 22 grade C și să asiguri un aer cu umiditate optimă, de 40 – 60%. Printre avantajele folosirii umidificatorului, dispozitiv conceput special pentru a gestiona concentrația de vapori de apă din aer, se numără susținerea funcției respiratorii și scăderea vascozității mucoasei nazale, care este fluidizată ajutându-l pe cel mic să respire mai ușor.

Concentrarea doar pe copil

Atunci când copilul este răcit, e important să fie ferit de expunerea la alți factori patogeni. Pe lângă grija pe care o ai pentru el, este deci recomandat să acorzi atenție sporită și stării tale de sănătate și igienei. Spală-te pe mâini de câte ori intri în cameră și, dacă tușești sau strănuți, folosește o mască medicinală pentru a preveni împrăștierea germenilor în aer.

Reducerea sau evitarea băilor

Din teama de a nu-l expune mai mult la răceală, unii părinți preferă să reducă numărul băilor sau să le elimine complet, în perioada în care cel mic este bolnav.

Este o măsură care nu te ajută, mai ales dacă copilul are temperatură, pentru că o baie călduță contribuie la reducerea acesteia, fără a-i agrava starea.

În plus, febra este însoțită și de transpirație care irită tegumentul, expunând bebelușul la iritații și infecții tegumentare care îi pot slăbi și mai mult organismul.

Anticongestionante nazale în exces

Congestia nazală este modul în care organismul luptă cu virusurile, blocând accesul către căile respiratorii inferioare. Chiar dacă ești tentat să îi administrezi anticongestionante nazale la primul semn de nas înfundat, este bine să știi că aceste medicamente trebuie date doar la indicația medicului și că există metode alternative de a ajuta copilul să respire.

Această problemă se tratează în primul rând prin asigurarea unui aport ridicat de lichide, care ajută la fluidizarea mucozităților și le face mai ușor de eliminat. Tot cu același scop se utilizează și umidificatorul de cameră.

Pentru a-l ajuta să respire mai bine, poți pregăti un inhalant. În cazul unui bebeluș sau al unui copil mic, care nu va sta cu capul sub un prosop, peste un lighean cu apă caldă, îți recomandăm să pregătești o baie fierbinte, păstrând ușa închisă și umplând astfel camera cu vapori calzi.

În loc de soluții decongestionante farmaceutice, care pot da dependență, poți crea acasă o formulă cu apă și câteva grame de sare, din care să aplici picături în fiecare nară a copilului. Acest amestec are în plus și efect antimicrobian.

Îți atragem atenția că asigurarea permeabilității căilor nazale este esențială pentru bebelușii mai mici de 6 luni, care nu știu să respire pe gură și nici să-și sufle nasul. În acest caz este bine să folosești o seringă sau un aspirator special pentru a extrage mucozitățile din narine.