Multe femei cresc cu răni emoționale încă din copilărie, care nu se vindecă niciodată și care le vor transmite mai departe fiicelor lor atunci când devin mame. Aceste răni apar în momentul în care fetițele nu se simt iubite și apreciate de mamele lor.

La această concluzie au ajuns doi psihologi americani, Mary Ainsworth si Mary Main, care au analizat atașamentul fetițelor față de mame și efectul pe care îl are acesta în relațiile lor interpersonale la orice vârstă.

O mamă care îi este mereu aproape fiicei sale în copilărie o va ajuta să crească precum o femeie care se simte iubită, care are încredere deplină în ea și o stimă de sine ridicată. Dacă, dimpotrivă, semnele afecțiunii nu sunt arătate, fetele pot avea mari probleme cu încrederea în ele la maturitate și pot trăi cu răni emoționale puternice, care nu se vor vindeca niciodată și le vor marca întreaga viață.

Iată cele 7 răni emoționale care le pot marca viața fetelor ce nu se simt iubite și apreciate de mame:

Se vor simți incapabile

Fetele care sunt ignorate sau criticate constant de mamele lor vor crește cu sentimentul că nu vor fi niciodată capabile să îi mulțumească pe cei din jurul lor. La maturitate, această rană va fi vizibilă în ideile și proiectele lor. Nu vor avea niciodată încredere să spuna ceea ce simt și le va fi teamă să își spună nemulțumirile cu voce tare, deoarece vor presupune că nimeni nu le va lua în seamă.

Se vor îndoi de tot

Fetele care în copilărie nu se simt apreciate de mame vor avea probleme în a-și stabili relații interpersonale. Ele vor trăi mereu cu teama să nu îi rănească pe cei din jur: atât pe prieteni, cât și pe partenerul de viață. În ele se pot amplifica sentimente precum gelozia, infidelitatea sau obsesia.

Nu vor ști să stabilească limite

Având o lipsă de atenție din partea mamelor, ele vor căuta alinare în persoane străine, care ar putea profita de lipsa lor de încredere în sine. Nu vor fi capabile să stabilească limite sănătoase cu ceilalți. Ele nu vor ști să spună NU și nici nu își vor prioritiza nevoile.

Nu se vor simți apreciate

Femeile adulte care nu s-au simțit apreciate de mamelor lor în copilărie își vor reprima realizările, nu vor avea dorințe mari și nici visuri mărețe care să le ducă spre succes deoarece ele se vor simți lipsite de valoare.

Vor fi mereu în defensivă

Fetele care nu se simt iubite în copilărie nu vor fi nici ele capabile să ofere iubire. Vor fi într-o permanentă defensivă cu partenerii lor.

Vor fi extrem de sensibile

Aceste fete vor fi foarte sensibile și își vor dezvolta un sistem de protecție care le va împiedica să își întărească voința. Vor avea probleme în a-și controla emoțiile și se vor simți copleșite de orice situație tensionantă din viața lor.

Vor eșua în relațiile amoroase

Se spune că femeile își aleg partenerul de viață în funcție de asemănarea acestuia cu tatăl lor. Aceste femei însă vor avea tendința să își caute un partener care să le trateze la fel ca mama lor și vor sfârși prin a deveni la rândul lor mame incapabile să își aprecieze copiii.