Dacă vrei să ai un copil sănătos trebuie să fii atent la câteva aspecte foarte importante pentru buna lor dezvoltare. Iată câteva semne de avertizare pentru toți părinții!

Asimetria craniană 

Multe mame observă acest fenomen la nou-născuți și de multe ori este normal, însă forma distorsionată a craniului poate fi un semn al unei viitoare plagiocefalii și, în unele cazuri foarte severe, poate provoca retard mental din cauza poziției greșite a oaselor craniului. Pentru a evita acest lucru, medicii recomandă schimbarea poziției capului copilului în timpul somnului până la a 6-a lună de viață, când craniul începe să ajungă într-o formă normală.

Torticolis 

Acesta apare adesea la nou-născuți și deseori le sperie pe proaspetele mămici. Majoritatea medicilor sunt de părere că torticolisul poate fi legat de poziția greșită a fătului în pântec sau de utilizarea dispozitivelor de vid în timpul nașterii. Există o presiune prea mare asupra mușchiului sternocleidomastoid care duce la hiperextensia sa. Nu este dificil să observi acest fenomen, deoarece copilul preferă să-și întoarcă capul doar într-o parte. Această problemă poate fi rezolvată fără medic: puneți bebelușul pe burtă și stimulați-l să întoarcă capul în partea afectată. 

Poziția W 

Unii copii adoră să stea în această poziție. Medicii susțin că ea le poate afecta sănătatea. În poziția W, corpul superior este fixat. Deci, nu se rotește suficient și nu permite deplasarea greutății (la stânga și la dreapta pentru a ajunge la jucării). În plus, poziția W poate cauza probleme copiilor care sunt susceptibili la deplasarea articulațiilor. Este deosebit de periculoasă pentru copiii care au un istoric de probleme de tonus muscular și displazie articulară.

Mersul pe vârfuri 

Când copiii încep sa meargă, ei se mișcă precum niște mici balerine. La început, ar putea părea amuzant, însă, dacă vedeți că se întâmplă des, ar trebui să consultați un specialist. De multe ori mersul pe vârfuri este idiopatic: înseamnă că nu se cunoaște o cauză exactă. Examenele fiziologice și neurologice arată de obicei că totul este în regulă. Cu toate acestea, acest tip de mers poate fi, de asemenea, un semn îngrijorător și poate indica anumite condiții grave de sănătate.

Joaca pe tablete și smartphone-uri 

Acest obicei este periculos pentru sănătatea copiilor, mai ales dacă aceștia stau pe spate atunci când se joacă. Un smartphone cântărește aproximativ 200 de grame, o tabletă cântărește aproximativ 500 de grame. Nu este foarte mult. Cu toate acestea, în cazul în care se lovește cu ele peste față pot să provoace răni grave. Până la vârsta de 5 ani, oasele feței copiilor sunt destul de moi și pot fi grav rănite. Recent, aceste cazuri au devenit atât de frecvente, încât se află pe locul 5 pe lista celor mai răspândite răni din lume.

Baloanele 

Aceste jucării banale pot duce chiar la moartea unui copil dacă se sparg în timp ce sunt umflate. Resturile unui balon pot intra în gât și pot bloca complet respirația unui copil.