Primii ani de viață sunt fundamentali pentru dezvoltarea oricărei ființe umane, deoarece atunci ea începe să integreze toate experiențele care vor contribui ulterior la adaptarea sa în lume. În această perioadă, modul în care părinții se adresează copiilor capătă o foarte mare relevanță. Potrivit psihologului de familie, Svetlana Merkulova, o simplă propoziție rostită fără să gândești poate avea efecte negative asupra sănătății mintale a copilului. De fapt, există fraze pe care părinții ar trebui să le evite, pentru ca cel mic să crească fără complexe.

1. „Ar trebui să fii la fel ca frații tăi”

Toți oamenii au caracteristici deosebite prin care se diferențiază unii de ceilalți. Atunci când un copil este comparat cu altcineva, pe lângă faptul că dezvoltă un sentiment de rivalitate inutilă, poate crede că nu este suficient de bun.

2. „Când eram la vârsta ta, eram foarte bun la școală”

Această expresie poate fi interpretată ca o competiție directă a părinților cu copilul. Cel care crește într-un astfel de context încearcă, în general, să arate familiei cât de bun este și nu se simte complet mulțumit de realizările lui.

3. „Nu faci nimic corect”

Procesul de învățare este zilnic, astfel încât nu poți solicita unui copil să facă ceva care probabil nu îi este la îndemână. Cel mai bine este să ai răbdare și să-l încurajezi să încerce din nou, dacă nu reușește.

4. „Ursulețul meu mic, câine mic, șoricel...”

Numele unei persoane reprezintă ceva personal, așa cum este prezentat lumii, iar în unele familii este foarte frecvent ca acesta să fie modificat și să apară una sau mai multe porecle, ceea ce este incorect. Asta pentru că trebuie să aibă o identitate corectă și completă. Poreclele doar depersonalizează.

5. „Ești grasă, proastă, urâtă...”

Cea mai fiabilă sursă pe care un copil o are este cuvântul părinților. În loc să-i fie subliniate părțile negative, ar trebui să-i fie evidențiate calitățile, astfel încât să-i crească stima de sine.

6. „Nu te mai iubesc pentru că ai greșit”

E același lucru cu a spune că ești dorit doar când faci ceea ce ți se spune. Acest lucru determină copilul să depună eforturi pentru a acționa corect și pentru a-și suprima propriile nevoi. Această dorință de a face pe plac cuiva îl va însoți în viața de adult și va genera un sentiment de nemulțumire permanentă.

7. „Mă faci de rușine”

Acest copil crește cu dorința ca oamenii să vadă cum este cu adevărat, dar când cineva îi acordă atenție el nu știe ce să facă și cum să reacționeze și apoi se ascunde sau se închide în el. Crede că va sfârși făcând pe cineva de rușine.

8. „Semeni numai cu mama ta (sau tatăl tău)”

Atunci când părinții nu își pot rezolva diferențele și nemulțumirile, transmit acel disconfort copilului prin fraze ca aceasta. Astfel de tipuri de proiecții comparative îl determină să creadă că părintele este personajul negativ.

9. „Vei păți asta, dacă nu te comporți bine”

Aceasta - și alte expresii similare - încearcă să clarifice faptul că va fi evaluat doar în măsura în care el face ceea ce doresc sau așteaptă alții de la el. Spunând ceva de acest fel, se accentuează ideea că trebuie să se adapteze așteptărilor altora și să nu mai fie el însuși. Ca adult, acel copil va avea o încredere scăzută în ceilalți și va încerca să roage și să mulțumească fiecare persoană pe care o întâlnește pe drum.

10. „Dacă nu mănânci tot, vei fi prost și slab”

Aceasta este o manipulare clară, care provine de la bunicii ce au suferit de foame și au trecut prin traume, generație după generație. Astfel de expresii îl determină pe copil să dezvolte temeri neîntemeiate, iraționale și chiar tulburări grave de alimentație.

11. „Du-te, nu vreau să te văd acum”

Când un copil aude aceste cuvinte, le interpretează imediat ca „l-ai ruinat, el dispare” sau ”nu ar trebui să existe”. Prin urmare, el se va simți pe toată durata vieții sale respins de alții și va trăi cu sentimente de furie față de părinții care, la un moment dat, i-au dat viață, dar nu și locul pe care îl merită.

12. „Nu te mai iubesc”

Este ușor să iîți pierzi răbdarea, dar când un copil aude ceva atât de dur, pune la îndoială iubirea necondiționata a părinților săi. Dacă vrei ca cel mic să respecte regulile, trebuie să-i explici în mod clar, să nu-l pedepsești niciodată prin implicarea iubirii.

13. „Vei vedea, când vom ajunge acasa”

Este modul prin care îl faci să aibă probleme cu autoritatea atunci când devine adult. Fie se teme de superiorii săi și încearcă să-i mulțumească pentru a evita pedepsirea, fie pentru a le face față - așa cum a făcut cu părinții săi - și să aibă parte de concedieri și probleme la locul de muncă.

14. „Nu plânge, nu este așa de rău”

Când este rugat să-și înăbușe sentimentele și emoțiile, un copil este împins să crească și să devină un adult care nu știe să se exprime în mod adecvat și care se simte vinovat.

15. „Nu mai pune întrebări stupide”

Din copilărie avem o sete nesfârșită de a învăța și ceea ce avem nevoie cel mai mult este stimularea curiozității. Nu există întrebări stupide din partea unui copil mic pentru un părinte iubitor.

Sursa