Mulți oameni cred că gândirea creativă este ceva cu care te-ai născut. O ai de la naștere sau nu o ai deloc. Și este adevărat că unii oameni sunt creativi și au înclinație înspre latura ce ține de imaginație. Dar, cu toate acestea, oamenii de creație au fost învățați și încurajați într-un anumit mod de a crește. Ei au primit orizonturi largi, cu limitele potrivite pentru a-și trăi viața.

Oferă-i copilului tău acest dar! Iată 10 modalități de a dezvolta creativitatea micuțului tău:

Creativitatea începe în minte

Pentru început, ajutați-vă copiii să se gândească la idei noi. Provocați-i cu întrebări care îi fac să gândească mai presus de condiția lor. De asemenea, îi puteți ajuta să facă cercetări pentru a afla ce le este necunoscut. Ajutați-i să găsească lucruri și moduri de gândire care vor fi puncte de lansare pentru creativitatea lor.

Descoperirea sinelui

Creativitatea nu este ceva ce trebuie inventat, există deja în fiecare într-o anumită măsură. Pe măsură ce copiii noștri încep să învețe cum să se exprime creativ, ar trebui să îi încurajăm în acest proces și să le reamintim că nu este un proces complicat.

Dați exemple

În afară de a vedea procesul și de a urmări progresul, ar fi util să le oferim exemple de produse finale. Du-ți copiii la o galerie de artă și arată-le lucrările lui Van Gogh sau du-i la operă pentru a auzi lucrările lui Verdi. Un alt lucru important în educarea copiilor este să-i înscriem la lecții de artă. Este important pentru ei să aibă un contact timpuriu cu arta.

Lăsați-i pe copii să fie ei înșiși

Cea mai importantă parte a creativității este a o practica. Acest pas nu implică intervenția noastră într-o măsură mare. Poate ezită la început, dar destul de curând ideile copilului tău nu vor fi doar în mintea lor. Dați-le un stilou și o hârtie sau vopsea și priviți cum se desfășoară capodopera.

Locația poate face diferența

Diferitele scene îi inspiră și sporesc creativitatea copiilor dumneavoastră. Uitați-vă la diferența pe care o face atunci când vă mutați copiii din camera de zi la umbra unui copac. Mai puține restricții creează un sentiment de spațiu și deschidere. Uneori o schimbare de locație aduce un aer proaspăt la ceva familiar și monoton.

Bucuria!

Când copiii dumneavoastră au terminat propria creație – lăudați-o! Invitați-i pe unii dintre prietenii de familie pentru o prezentare miniaturală a lucrărilor de artă, a recitalului muzical, a poeziei sau a unei scurte emisiuni de prezentare și apoi comandați o pizza. Nu ezitați să prezentați și altora reușitele lor. Le va crește stima de sine și-i va încuraja să creeze pe viitor.

Feedback-ul

Un element important în încurajarea creativității este feedback-ul. Copiii dumneavoastră au nevoie să audă ce credeți despre munca lor. Nu au nevoie de un critic, dar vor să știe care este partea care vă place cel mai mult. Deci, identificați aspectul preferat și descrieți-l.

Instrumentele potrivite

Pentru a-ți păstra copiii cu creativitatea la maximum, ei au nevoie de instrumentele potrivite. Deci, pentru fiul tău care scrie mereu muzică, asigură-te că are mereu la dispoziție un creion și caiete de muzică, precum și DVD-uri cu muzică de calitate după care să se poate inspira. Întrebați dacă există alte instrumente folositoare pe care le-ar putea folosi în acest sens. Pentru fiica ta care nu se poate opri să scrie în jurnalul ei, asigură-te că are mereu noi jurnale la dispoziție. Cu cât are mai multe lucruri care să-i faciliteze creația, la dispoziție, îi va veni mai ușor inspirația.

Încurajați-i să meargă mai departe

O modalitate foarte simplă este de a încuraja copiii să meargă mai departe mereu, reamintindu-le să descopere lucruri noi. Spuneți-le să exploreze metode mai ușoare de scriere a poeziei, în afară de rimizarea cuvintelor de final. Dați-le o carte care descrie diferite stiluri de poezie. Oferiți-le câteva cărți ale poeților voștri preferați pentru o inspirație suplimentară. Sau dați-le camera video și lăsați-i să filmeze ceva în stilul lui Spielberg. Creativitatea copiilor poate avea multe puncte de vedere diferite.

Ce vor să facă?

Una dintre cele mai ușoare modalități de a vă asigura că picii dumneavoastră sunt creativi este să-i întrebați pe ei ce le place să facă. Dacă fetița ta iubește prăjiturile, încurajează-o să amestece aluatul și le pui tu în cuptor pentru ea. Poftă bună!

Pentru băieți, dacă le plac jucăriile de construit și lego-urile, stimulați-i să inventeze mereu noi construcții din aceleași piese. Să scoată maximul din ce au. Nu trebuie să se limiteze în ceea ce arată pe ambalajul produsului. Acolo sunt prezentate doar niște sugestii. Nu e prea devreme pentru a-ți încuraja copiii să-și urmărească interesele.