Pentru a se dezvolta, copiii trebuie să aibă încredere în propriile capacități și să știe că se pot descurca singuri și că este perfect în regulă ca și ceva să nu le reușească din prima. Tocmai de aceea, au nevoie de ajutorul și susținerea părinților în atingerea obiectivelor.

Arată-i un model de încredere în sine

Nu mai e un secret pentru nimeni că un copil va face ceea ce vede, nu ceea ce i se spune. Chiar dacă nu simți mereu să o faci, abordează sarcinile pe care le ai cu optimism, îndrăznește să rupi bariere, arată un caracter puternic și încrezător. Asta nu înseamnă că trebuie să te prefaci că ești perfect. Recunoaște-ți temerile, dar concentrează-te pe lucrurile pozitive și arată că obstacolele pot fi depășite dacă vrem și avem încredere că putem să o facem. 

Acceptă greșelile

Nu sancționa greșelile copilului. Ajută-l să vadă și să înțeleagă că este omenește să greșim, important este ce învățăm din greșeli. Oamenii nu lasă frica de eșec să le stea în cale, nu pentru că sunt siguri că nu vor da greș vreodată, ci pentru că știu cum să transforme eșecul în lecție.

Încurajează-ți copilul să încerce lucruri noi

În loc să își concentreze toată energia pe ceea ce știe să facă și la ce este bun deja, este bine ca un copil să încerce cât mai multe, să aibă activități și preocupări diversificate. Dobândirea de noi abilități îi face pe copii să se simtă capabili și siguri că pot aborda orice obstacol le apare în cale.

Permite-i să eșueze

Este firesc să dorești să-ți protejezi copilul de eșec, dar încercarea și eroarea sunt modul în care copiii învață. De asemenea, poate stimula copiii la un efort mai mare, care îi va ajuta și ca adulți.

Laudă perseverența

Învățarea de a nu renunța la prima frustrare sau precauția după o primă cădere este o abilitate importantă de viață. Încrederea și stima de sine nu se referă la reușită tot timpul, ci la abilitatea de a persevera chiar și atunci când nu reușești din prima și de a merge mai departe, în ciuda obstacolelor.

Ajută-l pe copil să-și găsească pasiunea

Explorarea propriilor interese îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte un sentiment de identitate, care este esențial pentru construirea încrederii. Văzând că talentele sale se dezvoltă, copilul va primi un impuls și va căpăta mult mai multă încredere în el și dorință de a persevera.  

Stabilește obiective

Setarea obiectivelor, mari și mici, și îndeplinirea lor îi fac pe copii să se simtă puternici. Ajută-ți copilul să transforme dorințele și visurile în obiective realizabile, încurajându-l să facă o listă de lucruri pe care ar dori să le îndeplinească. Apoi, descompuneți împreună obiectivele pe termen lung și dați-le date realiste de îndeplinire. Astfel îi vei valida interesele și îl vei ajuta să învețe abilitățile de care va avea nevoie pentru a-și atinge obiectivele de-a lungul vieții.

Sărbătorește împreună cu copilul tău efortul și micile realizări

Lăudarea copiilor pentru realizările lor este grozavă, dar este important să știe permanent că părinții sunt mândri de eforturile lor, indiferent de rezultat. Este nevoie de muncă grea pentru a dezvolta noi abilități, iar rezultatele nu sunt întotdeauna imediate. Spune-i copilului tău că prețuiești munca pe care o face, indiferent că ridică un turn din lego sau învață să cânte la chitară.

Implică-l în treburile casnice

S-ar putea să se plângă inițial, dar copiii se simt mai conectați și apreciați atunci când li se permite să facă treburi adecvate vârstei, de la ridicarea jucăriilor până la spălarea vaselor, ajutorul dat fraților mai mici sau curățenia în casă. Temele și activitățile după școală sunt minunate, dar să știi că ajutorul tău este util în familie, este de neprețuit.

Acceptă imperfecțiunea și învață-l și pe copilul tău să facă la fel

Ca adulți, știm că perfecțiunea este nerealistă, dar este important ca și copiii să primească acel mesaj cât mai devreme posibil. Ajută-i pe copiii tăi să vadă că, indiferent dacă apare la televizor, într-o revistă sau pe fluxul de socializare al unui prieten, ideea că alții sunt întotdeauna fericiți, de succes și îmbrăcați perfect este total nerealistă și chiar distructivă. În schimb, amintește-le că a fi mai puțin decât perfect este uman și total în regulă.