mamaplus

Cum calmezi plânsul isteric al copiilor? Elizaveta Negru are câteva trucuri

-
//
20.07.2020

Să fii mamă a trei copii, doi dintre care sunt gemeni și au 8 luni, nu-i o misiune deloc ușoară. Ba mai mult decât atât, este o adevărată provocare, pentru că ai nevoie de multă răbdare și câteva șiretlicuri atent selectate pentru a fi puse în practică în viața de zi cu zi. Unele secrete din ”dotarea” Elizavetei Negru se referă la momentele în care, din anumite motive, copiii plâng isteric și este nevoie de o intervenție urgentă care nu poate fi amânată. 

”Cu plânsul isteric am făcut cunoștință încă de la nașterea fetiței noastre Lia și acum la vârsta ei de 3 ani și 8 luni, încă mai resimt câteodată acea stare dureros de cunoscută. În cazul gemenilor Luca și Teia, plânsul se transformă în isterie atunci când nu obțin ceea ce își doresc. Bineînțeles că noi nu îi lăsăm să ajungă la așa stări atunci când este vorba de necesitațile lor vitale, cum ar fi foamea, schimbatul scutecelor sau anumite dureri. Însă atunci când cauza plânsului este o dorință care nu îmi stă mereu în puteri să o realizez, apelez la diverse trucuri.

De exemplu, când îi învățam să doarmă în pătucuri, evident că nu prea le-a plăcut ideea, pentru că în brațe era mult mai bine! Indiscutabil că era mai bine, doar că problema era că de una singură nu îi pot lua pe ambii în brațe. De aceea, atunci când încep a plânge, îi las în pătuț, dar îi mângâi pe rând, apoi le cânt sau când mi se face jale de urechiușile lor, le conectez lampa muzicală.”, ne povestește din experiența personală Elizaveta Negru.

mamaplus

Creșterea gemenilor necesită foarte multă răbdare și doar atunci când va fi pregătită psihologic şi logistic, mama se va obişnui din mers cu creşterea în tandem a micuţilor ei şi va reuşi să le ofere ambilor bebeluşi îngrijirea de care au nevoie. În cazul Elizavetei, se mai pune și creșterea fiicei de 3 ani și 8 luni, care are și ea caracter, dar mai ales are nevoie de multă atenție din partea celor din jur.

”Cu Lia e o altă istorie. Cum se zice ”copiii mari, probleme mai mari”. Cauza isteriilor este aceeași aproape de fiecare dată: nu obține ce își dorește sau exact în momentul în care își dorește – ”aici și acum!”. În aceste situații încerc să-i fiu alături și să manifest empatie folosind fraze de genul “înțeleg că ești supărată”, “știu că te-ai indispus”.

Mai nou, aplic o tehnică despre care am aflat la un curs de parenting: îi dau la alegere 2 variante.
De exemplu: Lia a început să plângă isteric într-o seară după ce mi-a cerut o bomboană înainte de a merge la culcare, iar eu am refuzat-o. M-am așezat lânga ea, am încercat să o cuprind, să-i fiu alături, ca între prietene. În aceste situații stabilesc contactul vizual în mod obligatoriu. Apoi îi spun: “Știu că ți-ai fi dorit să mănânci o bomboană acum, dar din păcate este prea târziu pentru a mânca ceva dulce, pentru că nu îți va face bine. Vei dormi rău, se vor strica dințișorii, te va durea burtica, etc... Dar, uite că acum mergem în camera ta și putem să citim o poveste sau să ascultăm niște cântecele. Ce alegi?”

Știu că nu e deloc ușor la început, ai nevoie de nervi de fier și multă răbdare, dar de cele mai multe ori această metodă chiar funcționează. Evident că și mama e om, are nervi și se poate termina răbdarea, dar în majoritatea cazurilor încerc să-mi mențin calmul.”, a mai adăugat Elizaveta.

Tânăra mămică spune că se simte o adevărată eroină atunci când unul din aceste trucuri funcționează, iar rezultatele nu întârzie să apară.

Menționăm că Elizaveta Negru este un managerul mai multor proiecte dedicate sportului pentru copii, iar soțul său, Iulian Țurcanu este fondatorul școlii de dans Black and White Dance Center. 

mamaplus
mamaplus
mamaplus