mamaplus

Cornelia Ștefăneț despre depresia postnatală: ”Auzeam plânsul Alexandrei și tremuram, plângeam…”

-
//
14.04.2020

Deși este o fire discretă și vorbește mai rar despre experiența sa de mămică, în cadrul unui interviu recent, interpreta Cornelia Ștefăneț a dezvăluit totuși câteva detalii din perioada postpartum. Artista a născut-o pe fetița sa Alexandra la vârsta de 22 de ani, iar din anumite motive, micuța a ales să vină pe lume înainte de termen.

Deși a fost mereu cu gândul la faptul că va naște natural, poziționarea incorectă a fătului și nașterea prematură au fost motivele principale care l-au determinat pe medic să recurgă la operația prin cezariană.

”Eu eram speriată, mai ales pentru că citisem că după operație îmi va fi mai greu să cânt.”, spune Cornelia, care de altfel a întâmpinat dificultăți și în alăptarea micuței. Norocul însă a fost de partea ei, pentru că a găsit un specialist bun cu ajutorul căruia a depășit situația.

Probabil, mămicile care au trecut prin situații similare se vor regăsi în experiența artistei, care spune că misiunea aceasta nu-i deloc ușoară…

”A urmat perioada erupțiilor dentare în care noi chiar nu am avut vreo noapte liniștită. După ce a trecut această perioadă, eu cred că am intrat în depresie. Nu am fost la un specialist așa că nu pot să afirm sută la sută, dar cred că am trecut printr-o astfel de stare. Nu voiam să fac nimic, mă deranja absolut tot. Doar auzeam plânsul Alexandrei și începeam să tremur și să plâng și eu. Aveam un sentiment de neputință pentru că nu puteam să o ajut când plângea.”, a mărturisit Cornelia.

Perioada aceasta de tristețe a durat două luni, iar colacul său de salvare nu au fost pastilele sau vizitele la psiholog, ci susținerea oamenilor dragi.

”Eu de multe ori am spus că sunt tare norocoasă la oameni. Mă refer în primul rând la părinții mei și la Marcel. Dar, în acea perioadă, chiar și medicul Vadim Scarlat, la care am născut, a simțit că e ceva în neregulă și mă suna foarte des ca să mă întrebe: ”ai reușit să mănânci, ai reușit să te plimbi?” Cumva el și, de fapt, toți nanii Alexandrei, pentru că sunt prieteni apropiați ai familiei, m-au susținut și ajutat foarte mult. Ei au fost oamenii care au știut să-mi dea un sfat și care îmi spuneau: ”asta trece, asta e normal, tu ești om și ai un omuleț mic de care trebuie să ai grijă. În afară de asta, grijile tale ce țin de casă și de lucru au rămas aceleași și evident că e un șoc pentru tine.” Doar prietenii și familia m-au ajutat să ies din această stare.”, a mai adăugat interpreta.

Chiar dacă în aceste experiențe predomină momentele de tristețe, tinerele mămici ar trebui să înțeleagă că totul este trecător, iar dacă vor cere ajutor, vor avea doar de câștigat.

mamaplus