Oricât de mult am încerca să privim cu ochelari roz alăptarea, pentru unele femei acest proces poate fi extrem de dificil. Tocmai de aceea, experții în alăptare le încurajează să fie mai atente la întregul proces și să urmărească reacțiile bebelușului. Fie că plescăie, fie că bebelusul pare agitat si nefericit dupa ce este hrănit, sau că vrea iar la sân după jumatate de oră, sau că e prea somnoros și oboseste repede după ce începe să mănânce, exista zece semnale că alaptarea nu merge bine de care e bine să știi, dragă mămică.
Dacă vezi oricare dintre aceste indicații potrivit cărora bebelușul nu poate primi suficient lapte matern sau că poate exista o altă problemă, consultă imediat medicul pediatru:
Bebelușul plescăie în timp ce este hrănit la sân
Acest lucru se întâmplă când un bebe nu înghite, ci pur și simplu morfolește sânul. Ar trebui să vezi o gură larg deschisă cu buzele deschise ca un pește și mamelonul tău adânc în gurița lui. Cuplarea corectă a guriței bebelușului la mamelon este esențială pentru o alăptare îndestulătoare. Faptul că bebe nu prinde corect sânul poate duce la sfârcuri crăpate (ragade) și sângerare. Iar acesta poate fi semnalul că ceva nu este în regulă.
Bebelușul este prea somnoros pentru a mânca
Toți bebelușii dorm foarte mult, asta fac în principal, în afară de mâncare, pipi și caca, mai ales în primele săptămâni după naștere. Dar dacă trebuie să îți trezești copilul pentru a-l hrăni și bebe suge doar câteva minute și apoi adoarme, e un semn că există o problemă.
Bebelușul vrea să mănânce după nicio oră de la ultima masă
Dacă bebe vrea să pape după nici o oră după ce a mâncat, ar putea fi un semn că nu primește suficient lapte sau că există o problemă cu alimentarea cu lapte.
Bebelușul pare încă flămând după o hrănire
Bebelușul pare nemulțumit după ce papă? E neliniștit sau plânge? Urmărește limbajul corpului bebelușului - ar trebui să fie fericit și relaxat. Dacă este agitat și are pumnii încleștați, poate fi un semn că nu se hrănește bine.
Nu-și poate menține gurița strânsă în jurul mamelonului
Gurița bebelușului poate fi fie prea mică sau poate exista o problemă la maxilar sau la gât. Sau poate are limba legată.
Bebelușul nu a luat în greutate
La două săptămâni după naștere, bebelușul ar trebui să aibă cel puțin greutatea sa de la naștere.
Icterul bebelușului pare să fie în creștere
Este normal ca bebelușii să se îngălbenească (icterul nou-născuților este caracterizat prin culoarea gălbuie a pielii și albii ochilor) în primele 1 - 5 zile de la naștere. Dar dacă icterul copilului pare să se agraveze, poate fi un semn că nu primește suficient lapte matern.
Sânul tău nu se înmoaie după o hrănire, ci rămâne angorjat
De fiecare dată când lăsăm laptele în sân, scade aportul de lapte. În acest caz, o pompă de sân poate ajuta la protejarea aprovizionării cu lapte matern.
La bebeluș se observă semne de deshidratare
Unele semne comune de deshidratare la nou-născuți includ gura uscată, urina de culoare închisă sau roșie sau mai puțin de șase scutece umede în 24 de ore.
Scaunul bebelușului nu este așa cum trebuie
Iată cum trebuie să fie în scutecele bebelușului în primele zile după naștere:
- meconium (scaun întunecat produs mai întâi de nou-născuți)
- scaune mai închise la culoare verde închis
- apoi scaune galbene și pline de culoare.
Trebuie să existe și o creștere treptată a numărului de scutece de caca. Dacă nu vezi nicio schimbare în scaune și sunt încă întunecate și rămase după cinci zile, consultă imediat medicul pediatru.