mamaplus

Un sân mai mare și altul mai mic după alăptare. Cum să eviți asimetria sânilor

-
//
19.05.2021

Deși medicii susțin că asimetria sânilor este un lucru absolut obișnuit și normal, se pare că foarte multe mămici sunt deranjate de sânii diferiți ca mărime. Diferența dintre sâni poate fi cauzată atât de o dereglare hormonală, cât și de perioada alăptării – cauză mai dez întâlnită. Mama poate detecta această diferență în orice perioadă de hrănire – de la o lună și până la vârsta de un an a copilului.

Atunci când bebelușul este foarte mic, este mult mai ușor să readuci sânii la aceeași dimensiune. Cu toate acestea, chiar dacă alăptezi de mai mult de o lună și observi că un sân este mai mare decât celălalt, să știi că există câteva soluții testate în timp. Cel mai important este să organizezi corect procesul de hrănire, iar dimensiunea sânilor se va egaliza treptat.

Un sân mai mare și altul mai mic – ce cauze ar fi la mijloc?

Unul dintre principalele motive este stimularea inegală a sânilor. Drept urmare, un sân primește, în mod constant, cerere pentru o cantitate mare de lapte, în timp ce celălalt nu. În ce situații se poate întâmpla acest lucru?

  • Bebelușul suge corect unul dintre sâni, iar pe celălalt nu.
  • Bebelușul este atașat mereu la același sân. Acest lucru se poate întâmpla pentru că este mai comod pentru mama.
  • În timpul nopții mama hrănește bebelușul cu un singur sân.
  • Alăptarea la unul dintre sâni a fost suprimată.

Ce soluții există

După găsirea cauzei, schimbăm procesul de hrănire a bebelușului, care ar trebui să vizeze creșterea stimulării sânului mai mic și scăderea celui mai mare. Dacă asimetria este cauzată de hrănirea nocturnă unilaterală sau de alăptarea unică, deoarece este „mai convenabilă”, nu este dificil de corectat. Este suficient să faci următoarele modificări:

  • Hrănirea trebuie să înceapă întotdeauna cu sânul mai mic și abia apoi să-i oferi copilului sânul mai mare. Apoi, din nou, cel mai mic.
  • În timpul alăptării scurte, hrănește-l cu sânul mai mic. Astfel sânul mai mic va fi gol tot timpul, stimulând producerea de lapte. Sânul mai mare, fără a se goli complet, va reduce treptat cantitatea de lapte produsă. Treptat, dimensiunea sânilor se va uniformiza, iar cantitatea de lapte din ei va deveni, de asemenea, aproximativ aceeași.
  • Bebelușul suge incorect dintr-un sân. În acest caz, va fi posibil să se alinieze dimensiunea sânilor numai dacă mama reușește să-l învețe pe bebeluș să sugă corect ambii sâni. Cum? Poate merită să ceri ajutorul unui consultant în alăptare.

Metode de prevenție a asimetriei sânilor

  • Oferă-i bebelușului tău ambii sâni la alăptare pe tot parcursul zilei.
  • Hrănește copilul din ambii sâni, pe rând, pe timp de noapte.
  • Asigură-te că bebelușul suge corect.
  • Încearcă să oferi aceeași cantitate de lapte din ambii sâni, la necesitate. Cel mai bine ar fi să folosești o pompă de sân pentru asta.