mamaplus

Un consultant în lactație numește cele 8 indicii că bebelușul este alăptat corect

-
//
09.02.2021

Alăptarea este o adevărată provocare pentru mămici, indiferent că se află la prima experiență sau a mai făcut asta anterior. Este foarte important să fii informată corespunzător și să ceri ajutor atunci când simți că nu mai reziști. Chiar dacă de la teorie până la practică poate fi drum lung, recomandările de mai jos ar putea să-ți prindă bine, pentru că vei ști din timp care sunt semnele că alăptarea decurge bine.  

Bebelușul este alăptat des, la cerere

“Dacă nou-născutul tău este alăptat între 8-12 ori pe zi și suge activ cel puțin 10 minute la fiecare episod de alăptare, atunci este în regulă”, spune Nicole McHArdy, consultant în lactație în Hamilton, Ontario. Așteaptă-te ca în timpul puseelor de creștere bebelușul să ceară să fie alăptat chiar mai des de atât, de aceea urmărirea comportamentului bebelușului este unul dintre cele mai bune metode de a fi sigura că bebelușul este hrănit adecvat. Dacă bebelușul adoarme încă din primele 5 minute, atunci trebuie să faci astfel încât acesta să fie trezit și încurajat să continue să mănânce.

Schimbi suficient de multe scutece

Numărul de scutece “ude” care trebuie schimbate va creste treptat, iar aproximativ în ziua a cincea de la naștere ar trebui să numeri cel puțin 6 scutece ude pe zi și să te aștepți la un număr mai frecvent de scaune pe zi, spre deosebire de un bebeluș care este hrănit cu lapte formulă.

Buze de “rățușcă”

Gura este larg deschisă, peste sân, fiind acoperită și o mare parte din areolă, nu doar sfârcul. De aceea, se spune că buzele bebelușului sunt ca la “rățușcă”, nu țuguiate ca atunci când folosești un pai.

Bebelușul nu “alunecă” de la sân

Bebelușul este considerat atașat corect dacă nu “scapă” sânul atunci când mănâncă, nu “alunecă” de la sân, reușește să mențină sânul prins pe toată durata ședinței de alăptat.

mamaplus

Urmărește indiciile corpului bebelușului

Bărbia îi este înfiptă în sân, are ochii deschiși, îi vezi ochii, auzi că suptul și înghițitul laptelui au deja un anumit ritm, are obrăjorii plini și rotunzi, care nu formează gropite, buza de jos este mai depărtată de sfârc decât buza de sus, la începutul ședinței de alăptare are pumnișorii strânși, iar la final își deschide ușor mânuța, are degețelele mai relaxate, este un semn că deja începe să fie sătul.

Copilașul adaugă în greutate

În primele zile de la naștere bebelușul de obicei scade un pic în greutate. Dacă după aceea începe să ia în greutate, câte un pic, dar constant, atunci ești pe drumul cel bun într-ale alăptatului.

Bebelușul este relaxat și mulțumit la finalul ședinței

Dacă lucrurile decurg bine, bebelușul nu “alunecă” de la sân, nu este agitat, nu plânge, stă suficient la sân și nu adoarme, pare mulțumit la finalul fiecărei ședințe de alăptare, atunci nu ai de ce să-ți faci griji.

Urmărește indiciile corpului tău

Dacă simți că sânul tău este mult mai ușor după ce alăptezi bebelușul, dacă nu ai răni, ragade și nu de dor sânii, atunci acesta este un semn că alăptarea decurge foarte bine!