mamaplus

Sfatul unei moașe: ”Ar fi bine ca bebelușul să aibă minim 8 supturi în 24 de ore”

0
//
20.07.2021

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la cerere timp de 6 luni. Înseamnă doar lapte matern, raportându-ne doar la situațiile în care bebelușul ia bine în greutate. În majoritatea cazurilor bebelușii pot fi alăptați exclusiv, adică laptele matern este suficient. Până la 6 luni nu are nevoie de apă, nu are nevoie de ceai, de suc de fructe sau legume sau de alte alimente pentru laptele matern este perfect capabil să acopere toate nevoile nutriționale ale bebelușului, inclusiv foamea și setea, susține moașa și consultanta în lactație Livia Toboșaru.

Bebelușul nu suge doar de foame sau doar de sete și alăptarea în sine nu reprezintă doar o cantiate de lapte ingerat sau digerat. Nu ne raportăm la bebeluș ca la un tub digestiv și ne gândim doar cât mănâncă în termen de cantități pentru că dacă îi dăm lapte praf știm exact ce cantitate mănâncă.

”Se recomandă alăptarea la cerere ceea ce presupune ca bebelușul să aibă minim 8 supturi în 24 de ore, poate să aibă și mai multe. Pentru că lactația crește de la o zi la alta, trebuie să se reflecte în ceea ce el elimină. Când mănâncă puțin face puțin caca puțin pipi. În prima zi de viață trebuie să aibă minim 1 scaun și 1 urină, în a doua zi de viață minim 2 scaune 2 urini, în a treia zi de viață minim 3 scaune 3 urini. 

Rămânem la minim 3 scaune în prima lună de viață și numărul de urini continuă să crească pentru că și lactația continuă să crească până la minim 6 urini în a șasea zi de viață. Din a șasea zi de viață trebuie să avem minim 8 mese, minim 6 urini și minim 3 scaune ca să ne asigurăm că bebelușul se hrănește suficient. Pentru că nu știi cu siguranță niciodată cât înghite din sân, dar putem ști cât elimină. Iar dacă elimină mult înseamnă că face din ce mănâncă, nu din altceva. ”, susține consultanta în lactație. 

Dacă face puține scaune și puține urini, cel mai probabil nu se hrănește suficient și se recomandă ca mama să se mulgă în plus și să îi dea lapte mult. Iar dacă nu are sau are foarte puțin este una din situațiile în care este nevoie și de lapte praf, mai adaugă specialista.

În plus, câștigul ponderal ar trebui să fie de minim 150 grame pe săptămână, dar nu înseamnă că este optim. Optim este 800 grame pe lună, indiferent cum este hrănit copilul. Pentru ca un copil să se dezvolte bine în ritmul în care are nevoie trebuie să ia în greutate minim 600 grame pe lună. Dacă este alăptat exclusiv poate să ia oricât peste 800 grame, dacă nu este alăptat exclusiv nu este în regulă să ia oricât pentru că lapte praf îi dăm doar atât cât are nevoie să ia suficient în greutate pentru că este un alt aliment și are alte riscuri pentru sănătatea lui pe termen lung.