mamaplus

Sângerarea în alăptare. Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite lapte cu sânge?

-
//
21.04.2021

Sindromul „conductei ruginite” – Rusty Pipe Syndrome este cauzat de creșterea fluxului de sânge de la nivelul sânului și de dezvoltarea foarte rapidă a țesutului glandular. Poate afecta doar unul dintre sâni sau pe ambii. De regulă, acest sindrom se manifestă în prima săptămână după naștere și poate dura 3-5 zile, maximum 7. Foarte multe mămici sunt panicate atunci când văd sânge în laptele matern și cred că suferă de o boală, însă nu este chiar așa.

În tot acest timp sângele pătrunde în canalele de lapte schimbând culoarea colostrului sau a laptelui în roz, maro, portocaliu, în funcție de cât de mare este cantitatea de sânge din lapte. Numele de sindromul „conductei ruginite” este dat de culoarea modificată a laptelui care ajunge să semene cu apa care iese dintr-o conductă ruginită.

Afecțiunea apare de obicei în rândul mamelor care alăptează pentru prima dată. Chiar dacă nu este periculos sau dureros, mămicile se pot speria și pot crede că suferă de o boală gravă. Laptele trebuie să fie extras regulat. Cu cât se face acest lucru mai frecvent, cu atât se curăță mai repede canalele. Laptele poate fi muls fie cu pompa, fie manual.

Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite lapte cu sânge?

În general, în cazul femeilor care au de-a face cu acest sindrom cantitatea de sânge din lapte este mică, așadar mama își poate alăpta în continuare bebelușul. Dacă bebelușul este pus la sân și înghite colostru sau lapte cu o cantitate mai mare de sânge, acesta poate regurgita mai des sau sângele poate să apară în scaun. Dacă sângerarea continuă mai mult de 7 zile, o vizită la medic este absolut necesară.

Tratament

Sindromul „conductei ruginite” – Rusty Pipe Syndrome trece de la sine, fără medicamentație. Nu este necesar niciun tratament.

În tot acest timp poți:

  • continua să-ți alăptezi copilul sau să extragi laptele cu pompa pentru bebelușul tău
  • monitoriza bebelușul astfel încât să nu vomite mai mult decât de obicei sau să nu aibă dureri de burtă
  • să-ți monitorizezi starea și să te asiguri că se îmbunătățește de la zi la zi
  • să suni doctorul dacă laptele nu se curăță în câteva zile