Știai că dacă alăptezi, bebelușul este mai puțin probabil să se îmbolnăvească? Proprietățile de protecție ale laptelui matern ajută bebelușii să răcească mai rar și să se recupereze mai repede decât bebelușii hrăniți cu lapte formulă. Laptele matern conține elemente antibacteriene și antivirale. În funcție de cât timp alăptezi, vei reduce riscul bebelusului de a contracta răceli și infecții cu gripă, urechi și căi respiratorii, boli și diaree. Oamenii de știință chiar investighează potențialul laptelui matern pentru tratarea altor afecțiuni - de la conjunctivită până la cancer.

Așadar, îți poți alăpta bebelușul dacă ai febră? În majoritatea circumstanțelor, este bine - chiar indicat - să alăptezi copilul dacă ai febră. Este extrem de rar ca bolile să fie transmise prin laptele matern. Șansele răspândirii unei infecții sunt mai mari prin contact.

Dar chiar dacă ai un contact strâns cu bebelușul, laptele matern îl va proteja de o posibilă infecție. Acest lucru se datorează faptului că laptele matern transportă anticorpii pe care corpul mamei îi produce pentru a combate infecția la copil. Și dacă bebelușul tău se îmbolnăvește, alăptarea îl va ajuta de fapt să se refacă mai repede datorită acelorași anticorpi din laptele tău.

Paracetamolul și ibuprofenul sunt considerate sigure în timpul alăptării

La fel ca în timpul sarcinii, trebuie să fii precaută cu privire la orice medicament pe care îl iei. Paracetamolul și ibuprofenul sunt considerate sigure în timpul alăptării. Deși ibuprofenul trebuie evitat dacă ai ulcer gastric sau astm. De asemenea, trebuie evitată aspirina în timpul alăptării, deoarece poate provoca probleme bebelușului atunci când aceasta trece în laptele matern.

Cu toate acestea, dacă ai febră mai mult de trei zile, cel mai bine este să mergi la medic pentru a primi tratamentul potrivit de care ai nevoie. Dacă se dovedește că ai o infecție bacteriană care necesită antibiotice, asigură-te că soliciți medicului un antibiotic compatibil cu alăptarea.

Pompează și aruncă

Dacă singura ta opțiune este să iei un medicament care nu este compatibil cu alăptarea, poți pompa și arunca laptele în timp ce iei medicamentul.

„Pompează și aruncă” înseamnă să folosești o pompă pentru sâni pentru a-i goli și apoi să arunci laptele muls. A face acest lucru atunci când nu poți sau nu ar trebui să-i dai laptele bebelușului te ajută să menții producția de lapte și, în cele din urmă, să începi să alăptezi din nou.

În acest timp, îi poți oferi bebelușului lapte pompat înainte de a lua medicamente. Sau, medicul poate recomanda o anumită formulă pentru câteva zile, în timp ce vă recuperați. În unele cazuri, ar putea fi posibil să iei medicamentele imediat după alăptare, să aștepți un timp, apoi să alăptezi copilul din nou chiar înainte de a fi timpul să iei următoarea doză. Adresează-te medicului dacă această abordare este sigură pentru bebelușul tău.

Oprirea alăptării în timp ce ai febră sau ești bolnavă nu este o idee bună, cu excepția cazului în care medicul spune în mod special să faci acest lucru.

Dacă întrerupi alăptarea, vei avea sânii prea plini. Acest lucru poate duce la mastită și poate agrava febra. Dacă spui stop pentru o perioadă prelungită de timp, este posibil să constați că aportul de lapte matern a scăzut. Asta înseamnă că bebelușul trebuie să fie înțărcat înainte de a fi pregătit.