Din momentul în care devine mamă, o femeie începe să perceapă și să vizualizeze viața cu alți ochi, iar lista noilor provocări se mărește cu fiecare zi. Este important să vă păstrați calmul și să urmați sfaturile specialiștilor. Una dintre aceste provocări este alăptarea copilului, care poate fi anevoioasă, mai ales dacă sunteți la primul copil. Pe lângă beneficiile emoționale pe care aduce, alăptarea oferă și o serie de beneficii pentru dezvoltarea adecvată a bebelușului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Multe mame susțin că alăptarea ar fi ca o sărbătoare prin care celebrezi legătura dintre mamă și copil. Iar ca această sărbătoare să nu fie umbrită de nori negri, s-ar putea ca aceste sfaturi să te ajute astfel încât începutul de alăptare să fie cât mai blând.

  • Sprijinul partenerului: s-a demonstrat: alăptarea poate fi mai ușoară și poate dura mai mult dacă există un sprijin solid din partea partenerului. Partenerul poate participa la cursurile prenatale sau de alăptare. Suportul lui te poate ajuta să scapi de presiunea și stresul legate de perioada prin care vei trece, mai ales imediat după naștere.
     
  • Suportul familiei și prietenilor: mama, mama soacră, sora, cumnata, precum șoi alte mame prietene care susțin alăptarea, alăptează sau au alăptat pot fi o sursă de sprijin la început de drum în alăptare. Este important să rămâi motivată, să fii încurajată, să ai parte de empatie din partea celorlalți, să ai cu cine să poți vorbi deschis, liber despre orice grijă ai.
     
  • Consultant în alăptare: multe mame sunt sfătuite să apeleze cu încredere la un specialist în alăptare atunci când iși doresc să alăpteze, dar întâmpină unele provocări la început de drum (sfârcuri inversate, bebelușul nu se atașează corect la sân, fren lingual, are nevoie să i se explice mai bine pozițiile de alăptare etc).
     
  • Cursuri de alăptare: multe mame care doresc să alăpteze sunt sfătuite în ultimul trimestru de sarcină să participe la cursuri de alăptare unde vor putea primi mai multe informații despre cum să se pregătească pentru alăptare, despre cum să atașeze corect copilul la sân, despre care ar fi principalele provocări pe are le-ar putea întâlni la început de alătare etc. Tot acolo poți cunoaște și alte viitoare mame cu care poți ține legătura după naștere, împărtășind din experiențele trăite.